Opazovanje kometa C/2007 N3 Lulin

  • Komet je odkril 19-letni študent (meteorologije) Chi Sheng Lin s 40 centimetrskim teleskopom na observatoriju Lulin v Nanatuju (Tajvan). Objekt so najprej kvalificirali, kot asteroid, kasneje pa se so opazili še komo in komet je dobil oznako C/2007 N3.
  • Zemlji so bo najbolj približal 24. februarja- na 61 milijonov kilometrov. Takrat bodo najboljši pogoji za opazovanje, saj bo nekje 4 ali 5 magnitude – torej s temnih lokacij brez težav viden s prostim očesom.
  • V vidni svetlobi sije njegova koma v fluorescentno zeleni barvi, ki pa jo pokaže šele fotografija. Enako je z obema repoma kometa (repom in antirepom).
  • Njegova glavna posebnost je ta, da se zaradi parabolične orbite nikoli več ne bo vrnil.
To pa je tudi glavni razlog, da sem tako navdušen nad kometi, saj so nekaj neponovljivega. Večina kometov je sicer povratnih, a njihova “leta” lahko trajajo tudi po pol milijona let in več.
Zajeta slika
Komet, kot ga je v Arizoni posnel Jack Newton. Vidna sta rep in antirep.
Zaradi slabih vremenskih pogojev eden najtežjih objektov kar sem jih kdaj našel. Iskal sem ga s presledki vred dobri 2 uri. Veliko je k temu pripomoglo slabo vreme, precej pa tudi to, da sem ga iskal na napačnem mestu! Z opazovanjem sem namreč začel 14. februarja zvečer in končal 15. februarja ob treh zjutraj. Zato sem večinoma pregledoval mesto kjer je bil komet 14. februarja ob polnoči in pozabil, da smo medtem pravzaprav že 15. februarja.
Opazovalni pogoji:
siing: 1-2 /5
transparenca: 3/7
temperatura zraka: -3 °C
Sunki vetra: 30-50 km/h
mejna magnituda: 4
Komet sem navsezadnje našel ob drugi uri in 15 min zjutraj pod zvezdo 82 Device.
xydxcyx
vbvvc
Skica kometa, kot sem ga videl skozi svoj refraktor. Skiciral se med 2.20 in 2.40. uro. Svetil naj bi svetil kar s 6,5 magnitudo, a jaz sem ga videl kot nežno meglico s svetlostjo 9 magnitude.

Komet sem opazil že z iskalnim teleskopom 9 -x 50. V 25 mm okularju pri 40 x povečavi me je spominjal na M 76. Poleg vremena je opazovanje motila Luna, ki je bila oddaljena manj, kot 10 °. Okrog nje je bil viden tenak halo.

Premer kome kometa je bil okrog 7 minut. Repa nista bila vidna.

Formular za opazovanje kometov v Sloveniji: http://astro.ago.uni-lj.si/icq_formular.html
Lep kometolovski pozdrav
Bojan Ambrožič

Update: 19. 2. 2009

Ob jasni noči je bil komet lahka tarča. Nahajal se je nekaj stopinj južneje od svetle Game Device. Kometova koma je bila dvakrat večja, kot pred petimi nočmi, ko sem jo opazoval skozi oblake. Komet je na svetlobno neoporečnem nebu viden s prostim očesom. Opazoval sem ga na začetku in koncu noči ter tako opazil kako se je premaknil glede na zvezde.

Update: 25. 2. 2009

Po celem tednu slabega vremena, je končno nastopila noč spet primerna za opazovanje kometa. Lulin se je nahajal že krepko “naprej” po ekliptiki v Levu. Dovolj je bil svetel, da sem ga opazil s prostim očesom tudi iz svetlobno onesnaženega Ljubna.

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.