Čiščenje okularja

Pred dobrim letom smo v okviru astronomskega tabora na Medvedjem Brdu priredili javno opazovanje. Seveda je bilo mogoče pogledati tudi skozi moj teleskop. Vendar je raztresena opazovalka namesto, da bi z očmi pogledala skozi teleskop na moj Super Ploessel okular s svojim palcem prislinita debel masten madež. Doma sem packo poskušal očisti z vodo in vato, a je bilo le slabše. Potem sem si nabavil poseben set in tekočino za čiščenje okularjev. Tekočino sem zlil na lečo okularja in upal da bo madež izginil. Vendar okular očitno ni bil “vodo tesen” in tekočina se mi je zapacala na notranjo stran okularja. Ko je izparela je za njo ostalo nekaj velikih pack. Če prstni odtis ni na pogled prostega očesa povzročil nobene poslabšave slike, je bil sedaj viden prav temen madež v samem centru vidnega polja okularja. Opazovanja temnih objektov so bila zelo otežkočena.
 dfsd
Popolnoma zamazana in zaprašena leča. Desno pa evidentne posledice tega pri kvaliteti slike (delni sončni mrk, 1. 8. 2008). Črna črta pa ni posledica napake okularja, ampak je le rob lista papirja kamor sem projiciral Sonce ob sončnem mrku.
Leto 2008 je bilo v astronomskem pogledu (razen avgusta) precej dolgočasno in niti nisem imel potrebe po širokokotnem okularju. Sedaj pa me je zbudil s prostim očesom vidni komet C/2007 N3 Lulin. Kupil sem si nov (rabljen) okular za zgolj 10 €. Sam okular je po karakteristikah identičen “ta uničenemu”. Zato sem se odločil da starega razstavim in ga očistim od znotraj, pa tudi če ga potem vržem v smeti.

Idejo kako se sploh to naredi sem dobil pri ogledu videa na You Tubu kako sestavljajo leče. Sam sem sklenil storiti obratno.Še ostala dva dela kako izdelujejo leče:

vbvc
Odvijanje O-ringa z urnim izvijačem.
Najprej sem odvil aluminijast nastavek (ki ga porinemo v fokuser teleskopa) ter odstranil gumijast senčnik proti svetlobni onesnaženosti. Potem sem se lotil okularja s spodnje strani. Spodnjo lečo drži O-ring (obroč), ki ima dve majhni zarezi. V videu ima tehnik poseben pripomoček, da obroč odvije. Jaz pa sem ga brez težav odvil z izvijačem za popravljanje ur. Leča je padla ven.
fgfdg
Popolnoma razstavljen okular Super Ploessel goriščne razdalje 25 mm. Deli (od leve proti desni): adapter za v fokuser, O-ring z navojem, spodnja leča, O-ring brez navoja, prednja leča, ohišje okularja ter senčnik proti svetlobni onesnaženosti.
Leča je sestavljena iz plan konkavne in bikonveksne leče, ki jo veže posebno transparentno optično vezivno. Na površino leče sem kapnil nekaj kapljic tekočine za čiščenje okularja (ne vem kaj konkretno to je). Počakal sem, da se je tekočina razlila po celotni površini leče. Nanjo sem potem položil trakec (širine okularja) posebnega papirja in ga previdno odstranil. Vsa umazanija je izginila. Postopek sem ponovil še na drugi strani.
 gfdgdf
Spodnja leča pred čiščenjem, med čiščenjem s tekočino in krpico ter…
ffv
… po čiščenju.
Za tem sem odstranil še drugi 0-ring, da sem dobil ven še drugo (prednjo) lečo. Ta obroč je malce bolj nerodno odstraniti, ker je le zagozda med ohišjem okularja in lečo. Torej nima navoja, da bi ga bilo mogoče odviti. Lečo sem potem očistil na enak način.
fsdf
Set za čiščenje okularjev
Priporočam, da si zrišete skico, da ne boste pozabili kako nazaj sestaviti okular. Za čiščenje sem porabil eno uro časa. Sam poseg je bil popolnoma uspešen. Nočnega neba še nisem opazoval, a ogledal sem si pokrajino (gore, Krvavec). Črne meglice sredi polja okularja ni več. Komaj čakam (na lepo vreme), da si ogledam komet. O tem vsekakor poročam!
 cc
Moja zbirka okularjev. Vsi so Super Ploessli goriščnic 4 mm, 10 mm, 25 mm, 25 mm, razen zadnjega, ki je Cheshirjev (sem ga že opisal tule)
Lep astronomski pozdrav
Bojan Ambrožič

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.