Delni sončni mrk – 1. avgusta 2008

Danes je bilo mogoče v Sloveniji opazovati delni Sončni mrk. Pojava tokrat ne bomo na dolgo obravnavali. Do njega pride v redkih primerih, ko se Sonce, Luna in Zemlja poravnajo na isto premico in Luna vrže senco na Zemljino površje. V tistih krajih kamor meče senco imajo popolni mrk (tokrat Kitajska, bližnji vzhod, Kavkaz, Kanada, Grenlandija), tam pa kamor vrže polsenco pa delni mrk. To se je zgodilo tudi danes v Sloveniji.

Zajeta slika

Sončni mrk 1. 8. 2008. V Krajih s polsenco (siva elipsa) je bil delni mrk), le v majhni črni elipsi (umbra) sredi penumbre je bil viden popolni sončni mrk. Simulacija je prikazana v univerzalnem času, kateremu moramo prišteti dve uri, da dobimo naš srednje evropski poletni čas.

Lunina penumbra (polsenca) se je Slovenije dotaknila ob 11:03 in opazovanje se je lahko začelo. Posebne folije Mylar, ki blokira 99,999% Sončeve svetlobe pa nisem imel. Zato sem se lotil klasičen projekcije na zasenčen zaslon. Videlo se je prav tako dobro. Mogoče ni bilo tako spektakularno. Že po nekaj minutah je Luna zakrila dovolj Sonca, da je bilo pojav mogoče opazovati tudi s prostimi očmi – s posebnimi očali za Sončni mrk seveda!

ssss

Očala za opazovanje Sončnega mrka s folijo Mylar in posnetek s kamero Kodak EasyShare Z612 skozi njih

Ob 11:42 je bil vrhunec delnega mrka, ko je po Sloveniji bilo zakritega med (6,5 % na skrajnem vzhodu in 3,6 % na skrajnem jugozahodu države).

dfsdf

Opazovanje s teleskopom SW-1201 s projekcijo na zasenčen zaslon ter približan posnetek projekcije. V Ljubnem smo lahko uživali ob 5,21 % zakritosti, ki je nastopila ob 11 h 42 min 13.3 s.

To je relativno malo, a naj vas opomnim da bo naslednji sončni mrk, šele 15. januarja 2010, ko bo Luna prekrila zgolj 1,1 % Sonca. Šele 4. januarja 2011 bomo imeli več sreče, ko bo zakritega “kar” 68 % Sonca. Na popolni mrk v naših krajih pa bo treba še dolgo čakati. Na vrsti bo davno v prihodnosti – 3. septembra 2081 ob 8 h  45 min in 20 s. Opazovati pa ga bo mogoče z več, kot 95 % Slovenskega ozemlja. Popolna faza bo trajala sanjske 4 minute in 5-30 sekund. Se vidimo takrat!

cdsfsdf

Pot mrka 2081 čez Slovenijo. Rumena črta označuje točke kjer bo mrk videt najbolje. Popolne faze mrka ne bodo videli le v Slovenski Istri (vir: Calsky in Google Earth)

Konec mrka je bil pri nas ob 12 uri in 21 min. Takrat pa se je spektakel na Kitajskem šele začel. Najdlje pa so imeli popolno fazo vzhodneje od Urala v Sibiriji – kar 2 min in 27 s. Mrk sem uspel pokazati ca. 10 sorodnikom in prijateljem.

tgetrt

Popolna faza mrka, Kitajska: Foto: Arthur Lee

Še(na): ANIMACIJA DELNEGA MRKA: http://shadowandsubstance.com/

Se vidimo na naslednjem opazovanju delnega Luninega mrka ter lep astronomski pozdrav Smeško

Bojan Ambrožič, amaterski astronom

2 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.