Etna, Stromboli in Vulcano

V času svojega doktorskega študija sem bil na kar nekaj potovanjih. Vendar na nobenem nisem mogel prav zares uživati, kajti ves čas me je preganjala slaba vest češ: “Zakaj potuješ, če imaš za pisati doktorat”. Ta Damoklejev meč me je, kot senca nočne more, ki je zlepa ne pobegneš, preganjal dolga leta. Sedaj ko sem doktoriral, sem si končno lahko oddahnil. Zato sem se odločil, da se grem spočit, s tem, da grem na svoj prvi “pravi” dopust. Vendar v teh korona časih je težko kam potovati. Na koncu sva se s prijateljem Žigom določila, da greva spet na vulkane na Sicilijo, ker je bila v času nakupa letalske karte Italija med korona najbolj varnimi državami. Vendar bolj, ko se je datum odhoda bližal, bolj so se tudi v Italiji začele razmere slabšati. Iz Benetk sva letela v Catanijo v ponedeljek, 19. oktobra, zadnji dan, ko je bilo to še dovoljeno.

Cilj potovanja je bilo obiskati vulkane. Etna je trenutno najbolj aktiven vulkan v Evropi. Obisk vrha Etne ni najbolj varen, ker na obiskovalce preti veliko nevarnosti: npr. lahko se udrejo tla (tako nastane krater) in nevarni plini, ki ves čas izhajajo iz kraterja. Poleg tega občasno prihaja do eksplozij, ki mečejo pepel, kamenje, skale in lavo stotine metov nad vulkan in v okolico. Presenečen sem ugotovil, da je možen obisk, tudi ob trenutno povečan aktivnosti v spremstvu lokalnih vodičev, ki dobro poznajo vulkan. Vzpon na vrh je možen iz južne strani (Rifugio Sapienza) in s severne strani (Piano Provenzana).

Drugo vulkansko območje pa so Eolski otoki. Med njimi najbolj izstopa vulkan Stromboli, ki je neprekinjeno aktiven že vsaj nekaj tisočletij. Ta vulkan je bolj varen, kot Etna, ker se z vrha otoka opazuje eksplozije v kraterju, ki je precej globoko spodaj. Spet, je na vrh mogoče iti samo v spremstvu lokalnih vodičev. Na vulkan se hodi v nočnem času, ker se lepše vidi žarečo lavo.

Obiskala pa sva tudi Eolski otok Vulcano, ki je dal ime vsem vulkanom po celem svetu. Vulkan na Vulcano trenutno ne bruha lave. Je pa mogoče videti številne fumarole – razpoke iz katerih izhajajo plini (voda, ogljikov dioksid, vodikov sulfid, itd.). Za ogled fumarol ne potrebujete vodiča. Vendar se svetuje previdnost, saj obstaja nevarnost zadušitve.

Imela sva srečo, da sva se tudi v Slovenijo vrnila brez težav. Pravzaprav je potovanje potekalo presenetljivo povsem brez ovir. Edina razlika z obdobjem pred korona krizo, je v tem, da je potrebno povsod nositi kirurško masko. Vendar se tudi v Italiji ukrepov ne držijo prav zelo strogo in marsikje mask ne nosijo. Midva pa sva zelo pazila, da sva si ves čas razkuževala roke in se nisva dotikala stvari po nepotrebnem. Še največja potencialna nevarnost, ki sem jo zaznal je bila, da v javnem prometu merijo temperaturo posameznikom. V primeru, da bi zaradi prehlada dobila povišano temperaturo naju nebi spustili na letalo, vlak ali trajekt. Kako bi se v tem primeru vrnil v Slovenijo mi ni jasno.

1 comments

  • Tudi midva sva obiskala Etno in Vulcano v istem terminu! Smo bili ocitno na istem letalu 🙂 na Etno sva sla v petek 23.10, kar sama pes na vrh, brez vodicev. Je bilo zelo lepo razgledno, brez oblacka. Na Vulcanu pa nisva imela take srece z vremenom. Stromboli pa ostane za drugic.
    Lep popotniski pozdrav!
    Ziga D.

    Liked by 1 person

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.