Triglav čez Plemenice

Dobro vremensko napoved sva izkoristila za vzpon na Triglav po poti čez Plemenice (Bambergova pot). Ob šestih zjutraj je bilo parkirišča pri Aljaževem domu že povsem polno. Tudi naprej je bilo enako, gneča, skorajda v koloni sva nadaljevala do Luknje. Na srečo je potem večina zavila na Bovški Gamsovec. Midva pa vse do Zahodne Triglavske planote nisva srečala nikogar. Pot čez Plemenice je nekoliko specifična in zato privlačna. Jeklenice se pojavljajo samo prvih 15 min poti (so popolnoma nove, saj so pot obnovili pred 14 dnevi). Potem pa jih razen na prehodu na Zahodno Triglavsko planoto ni več. Vseeno pa je potrebno vmes na številnih mestih lažje plezati. Za naju pa je bilo pomembno, da je bila pot ves čas udobno v senci. Na vrh Triglava sva se povzpela čez Bovško škrbino. Mestoma je bila potrebna pazljivost pri srečanju z večjimi skupinami planincev, ki so se zelo počasi premikale. Vendar sem glede na to kako lep dan je bil pričakoval, da bo gneča še hujša. Z vrha sva sestopila na Kredarico in potem po poti čez Prag nazaj v Vrata. Vmes naju je za dodatna osvežitev dobila ploha. Bil je lep in predvsem zelo vroč dan.

2 comments

  • Spoštovani!

    Že nekaj časa z zanimanjem spremljam pohodniške podvige, ki jih opisujete na blogu. Občudujem tudi prekrasne fotografije, ki spremljajo zapise. Pohvalno!

    Tudi sama letos zbiram pogum za enako pot na Triglav (Plemenice, čez Prag).
    Na eni izmed slik je vidno snežišče. Je po omenjeni poti še kaj več snežišč? Ali je/so snežišče/-a nevarna za zdrs in je za prečenje potrebna zimska oprema (dereze …)?
    Morda še tole vprašanje – kako je s časovno izvedbo poti (v enem dnevu)?

    Najlepša hvala za odgovore.
    Želim Vam zanesljiv korak in obilo užitkov v gorskem svetu!
    Lep pozdrav

    Vida

    Všeč mi je

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.