Iskalna akcija meteoritov, 7. 3. 2020

Ob 9. uri se nas je v Mirni peči zbralo 30 iskalcev kosov meteorita. Po Po kratkem uvodnem sestanku, smo se razdelili v 9 skupin; nekoliko kasneje pa se je iskanju pridružila še deseta skupina.

Kot je bilo že v razpisu dogodka pojasnjeno, je vsaka skupina iskala na drugi lokaciji. Večino “moči” pa smo usmerili na področje v osi vasi Mirna Peč – Jablan- Kuzarjev Kal. V veliko pomoč pri iskanju in načrtovanju akcije nam je bil sistem kvadrantov Jima Goodalla. Moja skupina je preiskala območje kvadrantov D8 in D7, kjer je gozd. V prvi uri iskanja smo iskali z zelo veliko vnemo. Nato je koncentracija začela popuščati. Postalo je jasno, da je to veliko težje, kot “zgolj” iskanja šivanke v seneni kopici. Nazaj na zborno mesto smo se žal vrnili praznih rok. Prav tako vse ostale ekipe. Po doslej zbranih poročilih so bila danes območja s travniki kar dobro pregledana. Gozdnata območja pa precej manj. Ekipe so poročale, da so na terenu naletele na ducat madžarskih in nemških iskalcev. Območje preiskuje tudi ameriški profesionalni lovec na meteorite Michael Farmer.

Za izkazano pomoč se najlepše zahvaljujem obema soorganizatorjema (Astronomski reviji Spiki / Mateju Mihelčiču in Znanosti na cesti). Hvala vsem udeležencem za udeležbo in zelo pozitivno vzdušje. Se vidimo na naslednjih akcijah.

Po nekaterih novih podatkih Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organisation je bila doslej zelo podcenjena velikost meteoroida. Podatki kažejo, da je bil velik 4 m z maso 90 ton. Sproščena energija pa je znašla kar 4 kT TNT, kar je enako manjši jedrski eksploziji. To daje optimizem, da na Dolenjskem leži vsaj nekaj 10, mogoče celo nekaj 100 kosov meteorita.

Ocenjena velikost meteoroida, ki je eksplodiral 28. februarja 2020 (vir: Geološki zavod Slovenje)

Today, on 7th of March 2020, about 35 participants gathered in the village of Mirna Peč, on the first official meteorite search, following the February 28th Novo mesto fireball. The participants were split in 10 teams, which searched 10 different locations of the possible strewn field. Unfortunately no meteorites were yet found. New search expeditions are planned for the near future.

One comment

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.