Kako bo potekala iskalna akcija meteoritov, v soboto, 7. 3. 2020?

Na podlagi terenskih izkušenj iz prvega dne iskanja meteoritov, je prišlo do odločitve po kakšnem sistemu bo potekalo sobotno iskanje meteoritov. Da ne bi prišlo do kakšnih zapletov prosimo, da si preberete kratka navodila.

1) Vsi udeleženci se zberemo v soboto, 7. 3. 2020 ob 9:00 pred OŠ Toneta Pavčka Mirna Peč, kjer bo potekal krajši sestanek preden se lotimo iskanja. Lokacija zbornega mesta je tu: https://goo.gl/maps/D5sUv88HQVwcDqMf7

2) Udeležence se bo razdelilo v čim večje število skupin: najbolje da le te štejejo po 2-5 članov. Vsaka skupina si izbere svojega vodjo. Vodje skupine bomo nato prosili, da nam zaupajo svoje kontaktne podatke (e-mail, telefonsko številko).

3) Vsaki skupini se bo za tem dodelilo en kvadrant (npr. z oznako B4), ki predstavlja območje iskanja (glej sliko). Naloga skupine je, da preišče dodeljen kvadrant. Od organizatorjev bo vsaka skupina dobila zemljevid, kjer bo označen dodeljen kvadrant. Vseeno je zaželena uporaba GPS sprejemnikov ali mobilnih aplikacij. Lokacije kvadrantov si lahko prehodno že sami prenesete iz spletne strani Jima Goodalla (prej si na mobilni telefon namestite aplikacijo Google Earth): https://www.strewnify.com/wp-content/uploads/2020/02/Search-Grid.kmz in https://www.strewnify.com/wp-content/uploads/2020/02/Novo-Mesto-Search-Grid.pdf

Primer: tej skupini je bil dodeljen kvadrant B4. Ko ga skupina uspe preiskati, nadaljuje (če želi) z iskanjem na sosednjih

4) V kolikor skupina preišče dodeljen kvadrant, lahko (če želi) nadaljuje z iskanjem na sosednjem kvadrantu. Vsaka skupina lahko preišče poljubno število kvadrantov in ostane na terenu poljubno dolgo časa. Svetujemo, da se preišče manj kvadrantov in te bolj natančno. To ni tekma kdo več preišče. Vsak kvadrant meri 500 krat 500 m.

5) Meteoriti so lahko kjerkoli, ne nujno čisto na tleh. Npr. na poseljenih območjih je mogoče, da so meteoriti tudi na ravnih strehah industrijskih objektov.

6) Od vodje skupine se do večera pričakuje, da na e-mail (ambrozicbojan@hotmail.com) javijo katere kvadrante je skupina uspela preiskati ter pošljejo slike morebitnih najdb meteoritov. Če je to možno pošljete tudi GPS sled, kje ste hodili. Na ta način bomo dobili podatek, katera območja so bili že preiskana in bomo lahko lažje načrtovali naslednje iskalne akcije.

7) Iskanje poteka na lastno odgovornost. Marsikje je teren gozdnat. Zato ne pozabite na pohodno opremo in obutev. Med iskanjem spoštuje zasebno lastnino lastnikov zemljišč.

8) Iskalna akcija bo uspela samo, če se bo zares zbralo dovolj veliko število udeležencev. Zato vas vse lepo vabimo, da se nam pridružite.

Namen tega načina iskanja je, da se pokrije čim večji razpon območja, kjer je možen padec meteoritov. Kvadranti bodo skupinam udeležencem dodeljeni na zbornem mestu. (Vir slike: spletna stran Jamesa Goodalla)

Še nekaj dodatnih pojasnil:

Slika na naslovnici je meteorit Marilia – tipičen predstavnik vrste meteoritov hondritov – katere predstavnika najverjetneje pričakujemo, da ga bomo našli (foto: Wikipedia).

10 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.