Vrhovi Fužinskih planin

Fužine planine so obsežna planota med Bohinjskim jezerom in Triglavom. V tem območju se nahaja večje število brezpotnih vrhov. Pred 8 leti sem obiskal že vse, ko sem pisal Planinski vodnik. Tokrat pa sva s kolegom poskušala obiskati čim večje število vrhov v enem dnevu.

Začela sva na planini Blato. Skozi grapo potoka Bušnica sva se najprej povzpela na pl. Krstenico. Poti večinoma sploh ni. Treba se je držati grape do vrha, kjer se teren zravna. Nadaljevala sva na Jezerski Stog (2039 m). Nato sva se spustila do pl. Jezerce in se prek Lazovškega prevala vzpela na Debeli vrh (2390 m). Gora je sestavljena iz predvrha in glavnega vrha. Vmes pa se je treba spustiti v škrbino (par metrov plezanja I. stopnje).

Nato sva čez Mišeljski preval sestopila v Mišeljsko dolino. Kolega je skočil na Mišeljski vrh. Sam pa sem ta čas užival v poležavanju na soncu. Nato sva se po vse komaj vidni stezica vzpela do zatrepa Mišeljske doline. Iz zatrepa je samo en enostaven prehod (spet par metrov plezanja I. stopnje) na planoto Hribaric. S Hribaric sva nadaljevala proti grebenu Zelnaric in Tičaric. Povzpela sva se na vse štiri glavne vrhove v grebenu, izpustila sva le Kopico. Nazadnje sva sestopila nazaj do avta prek Štapc, pl. Ovčarije, Dednega polja, Pri Jezeru nazaj na pl. Blato. Skupaj se je nabralo 34 km poti in 3000 višinskih metrov vzponov.

One comment

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.