Johannisberg

Johannisberg je 3452 m visoka gora na začetku ledenika Pasterze. Idealno jesensko vreme v teh dneh je bilo kot nalašč za vzpon. Že v petek, po službi, sva se odpravila v Heiligenblut, vas pod Grossglocknerjem, kjer sva prenočila. V soboto ob petih zjutraj pa sva krenila po Grossgloknerski cesti do razgledne ploščadi nas ledenikom. Zakaj tako zgodaj, če se trenutno zdani šele ob sedmih? Cestnina znaša 36,5 €. Med 19.30 uro zvečer in 6. uro zjutraj pa je ne pobirajo.

Ob prvem svitu sva se odpravila skozi tunele po turistični poti Gamsgrubenweg. Ves čas sva uživala ob čudovitih razglednih na jutranjo zarjo na Grossglocknerju. Od konca turistične poti, steza vodi čez zglajeno dno nekdanjega ledenika. Pot nato krene levo proti koči. Midva pa sva nadaljevala naravnost naravnost navzgor čez ledenik Suddlicher Bokkarkees, na skalnat greben nad kočo Oberwalderhutte (2972 m). Spodaj je ledenik položen in neproblematičen. Višje, kjer je bolj strmo, pa sva morala paziti na številne ledeniške razpoke. Z grebena sva se spustila navzdol na ledenik Pasterzenboden in ga prečila vse do vznožja Johannisberga.

Najlažje je nadaljevati bolj ali manj naravnost navzgor, levo od izrazitega grebena, ampak ne preveč, ker so tam ledeniške razpoke. Približno na višini 3350 m sva zavila desno na greben, po katerem sva se povzpela na vrha gore (3452 m). Sestopila sva po isti smeri, s to izjemo, da sva šla nazaj grede po markirani poti mimo koče. Dan je bil popoln. Le malo nama je bilo žal, da nisva vzela smuči, saj bi se brez težav pripeljala do višine 2800 m. Vmes bi morala samo dvakrat za nekaj 10 metrov sneti smuči. Sneg je bil večinoma srenjec.

Najbolj žalostno pri vsej stvari pa je kako hitro se topi ledenik Pasterze. Pod razgledno ploščadjo ledenika ni več. Namesto njega pa nastaja vse večje jezero v katerem plavajo ledene gore. Ledenik sem prvič obiskal leta 2000. Od takrat do danes se je skrajšal za več kot 1 km.

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.