Ferata na Säuleck

Säuleck je 3086 m visoka gora v pogorju Ankogelgruppe. Ker je relativno lahko dostopna nosi tudi vzdevek “Damski tritisočak”. Poleg običajnega pristopa, ki ji je dal vzdevek, čez njeno JZ steno poteka zahtevna ferate D/E težavnosti.

S turo smo začeli na parkirišču na planini Dösner Alm (4 km naprej po gorski cesti od Mallnitza). Prve 3 km pot poteka po cesti do jezera Konradlacke. Šele nato se začne strmeje vzpenjati skozi idilično gorsko pokrajino do jezera Dösnersee, kjer stoji koča Arthur-von-Schmid Haus. Z obale jezera je lep razgled tako navzgor na Säuleck, kot tudi na kamninski ledenik Dösener Blokgletcher.

Od koče je še 45 min hoje do vstopa v ferato. Pot je ves čas izjemno dobro označena. Izjema je zadnjih 10 min pred vstopom v ferato, kjer markacij skorajda ni. Ferata je že od začetka zelo napeta (daljša odseka C/D in mestoma D). Ni pa izpostavljena. Pleza se skorajda izključno po platah na trenje (skob ni). Nato se 100 m hodi po melišču do najtežjega odseka ferate. Že vstop v ta del je zelo zahteven (D) zaradi ohlapne, kar nekoliko nerodno postavljene jeklenice. Zato je tu najbolje kar splezati klasično. Sledi prečnica v levo in nato navpičen / previsen vzpon ob jeklenici (D/E). Ferata je nato nekaj časa lažja. Za tem pa pripelje v drugi težji odsek, ki poteka prek strme stene (C/D). V zadnjem delu poteka po vršnem grebenu gore. Težavnost je razmeroma nizka, vendar pa je zato prisotna toliko večja izpostavljenost na obe strani. Meni je ta del ferate še najlepši, ker je najbolj razgleden.

Z vrha Säulecka smo v dolino sestopili po običajni poti. V zgornjem delu poteka nekoliko nerodno čez naložene kamne. Nižje pa je pot lepša, saj so iz kamnov narejene nekakšne stopnice.

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.