V kraljestvu kozorogov

Montaž ali Špik nad policami je drugi najvišji vrh Julijskih Alp. Ime je dobil po številnih širokih skalnih policah po katerih se veselo pasejo kozorogi. Turo sva začela na planini Pecol. Mimo koče Brazza sva se čez Visoko Montaževo planoto vzpela do škrbine Disteis. Tu pa sva nadaljevala levo proti bivaku Suringar.

Nekoliko pred bivakom sva zavila navzgor na pot skozi Findenegov ozebnik. Gre za markirano brezpotje, saj markacije so – klinov in jeklenic pa ni. Plezanje je ves čas I. stopnje. Le na enem delu je par metrov plezanja II. stopnje. Vmes sva uživala v pogledu na kozoroge. Vendar nama je bilo tega kmalu žal, saj so proti nama sprožili kar nekaj velikih skal, ki sva se jim komajda izognila (ozebnik je zelo krušljiv). Z vrha koluarja je le še 10 min sprehoda čez grebena do vrha Montaža.

Sestopila sva čez Pipanovo lestev in nadaljevala po ferati Via Leva do Špika hude police (Cima di Terrarosa). Ta pot je zelo slikovita, saj ves čas poteka po skalnih policah. Ni pa prav nič tehnično zahtevna (A/B). Sestopila sva po zelo obljudeni normalni poti nazaj na izhodišče.

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.