Ferata Renke

Ferata Renke je nadelana sredi istoimenskega plezališča. Trenutno je to Ljubljani daleč najbližja ferata. Do nje pridemo tako, da parkiramo pri brvi čez Savo, tik pred vasjo Renke. Brv je v zelo slabem stanju in je uradno zaprta. Vendar je vseeno treba iti čez njo, ker v bližini ni drugega mostu. Za njo nadaljujemo 50 m ob železniški progi v smeri proti levi. Nato na drugi strani proge opazimo zelene trikotnike (markacije), ki nas vodijo k ferati. Najprej se 20 min vzpenjamo skozi gozd do plezališča, kjer pod stenami krenemo desno in navkreber. Na koncu sledimo vrvem, ki nas pripeljejo do drugega dela plezališča, kjer je vstop v ferato. Do sem je približno 45 min hoje.

Sama ferata je kratka (s slikanjem nam bo vzela ca. 20 min). Poteka čez strmo strmo / deloma previsno steno iz kompaktnega apnenca. V pomoč so nam skobe in jeklenice, ki pa niso napete. Vsa varovala so popolnoma nova in v brezhibnem stanju. Težavnost ferate na začetku in na koncu doseže stopnjo B/C oz. C, vmes pa je lažje. Na koncu poti je vpisna skrinjica, ki razkriva, da ferata še ni imela prav veliko obiska (midva sva bila 16. in 17. po vrsti).

Z vrha ferate se nazaj na izhodišče spustimo tako, da spet sledimo zelenim trikotnikom. Opozarjam pa, da je pot trenutno še zelo zaraščena. Ponekod pa se vmes tudi rahlo zgubi v podrasti in visokih travah.

Izhodišče

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.