Ferata Češka koča

Ferata na Češko kočo je bila odprta leta 2014 in je po dolžini jeklenice (320 m) še vedno edina daljša ferata v slovenskih hribih. Uradno je njena težavnostna stopnja “E,” vendar se večina feratarjev strinja, da je to nekoliko precenjeno.

Od parkirišča v Ravenski koči do vstopa v ferato je vse skupaj slabe pol ure hoje. Do ferate najhitreje dostopimo po planinski poti, ki vodi na Ledine. Po 15 min hoje od tovorne žičnice nas na melišču kažipot usmeri k vstopu v ferato. Ferata je že od samega začetka “resna”. Kdor ni prepričan, da bo zmogel njen začetni del, ga lahko obide po poti, ki poteka po levi strani. Vstopni del je težavnosti C/D. Po krajšem predahu (A), nastopi prvo ključno mesto – dva metra dolg previs ocenjen z E. Ob tem je potrebno povedati, da skala ni najboljša in da je na poti še vedno zelo veliko prsti in razrahljanih kamnov. Za tem pot postane lažja in nas pripelje na skalni pomol. Na tem mestu se nam priključi tudi obvoz ferate. Sledi 5 min hoje po običajni peš poti do drugega dela ferate.

Sledi po mojem mnenju najtežji del ferate, kjer se pot vzpne čez manjšo skalno votlino, kjer ni nobenih skob. Potrebno se je čez potegniti s surovo močjo. Nato stena zopet postane manj strma. Ferata pa je do samega vrha ves čas okoli težavnosti C. Od konca ferate je do Češke koče 5 min hoje.

Od koče sva nadaljevala proti Ledinam. Vendar sva vmes opazila, da je pot čez Žrelo še vedno zaprta. Zato sva po običajni peš poti sestopila nazaj v dolino in si za nagrado privoščila osvežitev v Planšarskem jezeru.

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.