Grossvenediger

Grossvenediger (3666 m) je četrta najvišja gora v Avstriji. Kljub temu, pa zaradi razmeroma položnih ledenikov, ki jo prekrivajo, sodi med lažje dostopne tritisočake. Zato je to zelo zaželen turno-smučarski vrh. Z doline na vrh je potrebno premagati kar 2200 višinskih metrov. Lani poleti smo to turo izvedli v enem dnevu. Tokrat pa smo se odločili za dvodnevni vzpon.

Z nabito polnega parkirišča nad Hitnerbichlom smo začeli hoditi v soboto ob 12.uri. Bilo je čudovito vreme s temperaturami okrog 20 °C. Kljub vsemu se da na smuči stopiti že na parkirišču. Z izjemo treh krajših mest (plazovine umazanega snega) se do koče Johannishütte (2121 m) hodi ves čas po snegu. Strnjena snežna odeja pa se začne šele pri velikem križu na prehodu v dolino Dorfertal. Po trasi letne poti smo se vzpeli do koče Defreggerhaus (2963 m). Koča je trenutno odprta samo ob lepih vikendih. Zato je bolj zasilno oskrbovana. Nudili so nam skupna ležišča ter skromno večerjo in zajtrk (27 €). Mene to ni niti toliko motilo. Pač pa me je (ker sem zelo zmrznjen), da bo ponoči v koči zelo hladno. Zato sem s seboj tovoril puhasto spalko, vetrne hlače in puhovko za minus 20 °C. Posledično mi je bilo celo noč zelo prijetno toplo.

Naslednji dan smo nadaljevali z vzponom proti vrhu Grossvenedigerja. Sneg je bil pomrznjen – brez srenačev ni šlo. Prve pol ure pot poteka ob grebenu, nato pa zavije levo na ledenik Rainerkees. Poleti ima ta ledenik veliko število ledeniških razpok. Trenutno pa so vse globoko pod snegom. Zato je vzpon relativno varen. Ledenik Rainerkees približno na višini 3400 m preide v še bolj položen ledenik Oberer Keesboden. Po njem se brez vseh težav dostopi na vrh gore. Samo zadnjih nekaj 10 m vzpona poteka po ožjem grebenu, ki zahteva nekaj previdnosti. Vreme je bilo ves čas ture fantastično.

  • Foto: Nejc Kuhar

V dolino smo odsmučali po zahodni strani ledenika Rainerkees – v dolino potoka Dorferbach. Sneg je bil za smučanje odličen – srenjec. Skozi dolino Dorferbacha se je bilo nato potrebno kakšen kilometer na rahlo poganjati po ravnini. Na običajno pot smo se vrnili pri koče Johannishütte. Od tu dalje do avta ni bilo več dobre smučarije. Smo se (pa z izjemo treh krajših mest) pripeljali na smučeh do avta.

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.