Hoher Sonnblick (3106 m)

Hoher Sonnblick (3106 m) je četrta najvišja gora v pogorju Goldberg v Visokih Turah. Na njenem vrhu ležita vremenska postaja in planinska koča. Vremenske podatke in slike lahko v realnem času spremljamo na tej povezavi. Goro z vseh strani obdajajo ledeniki.

S turo smo začeli na drugi serpentini gorske ceste (1540 m), ki iz Heiligenbluta pelje do razgledne ploščadi pod Grossglocknerjem. Poleti se lahko od tod peljemo še slabe tri kilometre skozi dolino Kleinefleiss do planine Alter Pocher (1807 m). Vendar pozimi te ceste ne plužijo. To nam je turo podaljšalo za eno uro hoje. Pot po cesti mi nikoli ni ravno v užitek. Vendar je ta še kar zanimiva zaradi zelo številnih zaledeneli slapov, ki tečejo po obeh straneh doline.

Za planino smo še kakšne pol ure nadaljevali po cesti. Nato pa teren končno postane nekoliko bolj strm in višinci se začnejo nabirati. Ker je bil sneg mestoma precej trd, smo nadaljevali s srenači. Po približno 500 višinskih metrih teren zopet postane uravnan. Nadaljevali smo desno na ledenik Kleinfleisskees. Trenutno je ves led zakopan globoko po snegom. Kako čudovita pa izgleda poleti pa se oglejte na tem blogu. Od tod vrh Hoher Sonnblicka zgleda tako zelo blizu, da sem dobil občutek, da bi se ga lahko skorajda dotaknil. Vendar je to le optična prevara. Od začetka ledenika do vrha gore smo hodili še kar uro in pol. Predvsem zato, ker smo ves čas gazili. Danes smo bili edina skupina gornikov na celotni gori.

Ob tem moram povedati, da smo za to turo imeli res idealno vreme. Mraza ni bilo na izhodišču, niti ne 1000 višinskih metrov višje. Prav tako ni bilo nobenega vetra. Edino zadnjih 200 višinskih metrov je pihal veter s hitrostjo okrog 50 km/h, kar ob temperaturi -12 °C pomeni občutek mraza -25 °C. Koča na vrhu gore ni bila odprta. Na voljo je bila le manjša “garderoba”, kjer smo se lahko preoblekli. Smuka v dolino je ponujala vse vrste snežnih pogojev: od trdega snega, tanke skorje in pršiča. Predvsem pa je bila zelo dolga. Z vrha gore do avta smo smučali kar 1 h 15 min, kar je za vsaj pol ure dlje kot običajno. Na koncu se je nabralo 21 km poti in pa 1600 višincev. To je bil moj prvi tritisočak letos in sploh prvi tritisočak s katerega sem smučal.

2 comments

  • ČESTITKE ZA LEPO TURO, LP!

    ned., 27. jan. 2019 23:12 je oseba Bojan Ambrožič napisala:

    > Bojan Ambrožič posted: ” Hoher Sonnblick (3106 m) je četrta najvišja gora > v pogorju Goldberg v Visokih Turah. Njena značilnost je, da na njenem vrhu > leži vremenska postaja in najvišji astronomski observatorij v Avstriji. > Goro z vseh strani obdajajo ledeniki. S turo sm” >

    Všeč mi je

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.