Popolni Lunin mrk, 27. 7. 2018

Včeraj je potekal najdaljši popolni Lunin mrk v tem stoletju. Popolna faza mrka je trajala kar eno uro in 43 minut, kar je le 4 minute manj kot je teoretično možno. Do Luninega mrka sicer preide, ker Luna zaide v Zemljino senco. Do tega pojava bi  lahko prišlo vsak mesec. Vendar ker pa je Lunina orbita  nagnjena se v večini primerov zgodi, da Luna Zemljino senco zgreši.   Tokrat pa je Luna Zemljino senco prečila skorajda točno po ekliptiki, zaradi česar je prišlo do še posebno dolgega mrka.

  • Vse zgornje slike so bile posnete z mobilnima telefonoma Huawei P8 in P20 skozi okular mojega teleskopa. 

Zaradi posebne narave in redkosti dogodka sem v domači vasi Ljubno priredil manjše javno opazovanje, ki se ga je udeležilo približno 20 ljudi. Vsekakor je bilo v družbi veliko bolj zanimivo opazovati. Poleg Lune smo opazovali tudi planete Mars, Jupiter in Saturn. Zanimiv je bil predvsem Mars, ki je trenutno najbližje Zemlji vse od leta 2003.

3 comments

  • Prebral opis in pogledal fotografije.Rad spremljam vaśe prispevke in ni odveč,če jih objavite.Pohvalno se mi zdi da na tak naćin popularizirate dogajanje na nebu.Śe posebej se mi zdi pohvalno,da k temu privabite tudi druge ljudi,ki pri tem zvedo marsikaj kar jim je morda neznano.Le tako naprej in lep pozdrav,če boste to prebrali!

    V sob., 28. jul. 2018 01:07 je oseba Bojan Ambrožič napisala:

    > Bojan Ambrožič posted: “Včeraj je potekal najdaljši popolni Lunin mrk v > tem stoletju. Popolna faza mrka je trajala kar eno uro in 43 minut, kar je > le 4 minute manj kot je teoretično možno. Do Luninega mrka sicer preide, > ker Luna zaide v Zemljino senco. Do tega pojava bi lahko p” >

    Všeč mi je

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.