Popolni Lunin mrk, 16. 6. 2011

Včeraj je bil v večjem delu Evrope, Azije in Afrike (ter seveda tudi v Sloveniji) viden popolni Lunin mrk.

Lunin mrk nastane, ko ob ščipu Luna zaide v Zemljino senco, ki je sestavljena iz sence in polsence. Zato poznamo 3 vrste mrkov: polsenčnega, delnega ter popolnega. Obseg oz. vrsta mrka je torej odvisna od tega kako globoko v Zemljino (pol)senco zabrede Luna. Tokrat se je skorajda vse izšlo. Luna je prečila stožec Zemljine sence skorajda na idealnem mestu. Tako smo bili lahko priča kar 1 h 40 min 13 s dolgi fazi Popolnega Luninega mrka. Če pa upoštevamo še polsenčni mrk pa je celoten pojav trajala kar 5 h 36 min in 12 s.

Delna faza mrka ( Foto: Jarle Aasland, Norveška)

Vendar pojava prav v celoti ni bilo mogoče videti iz Slovenije. To zato, ker se je mrk že začel še preden je Luna v Sloveniji vzšla izza obzorja. Delna faza mrka se je začela povsod po svetu že ob 20 h 22 min 55 s. Na mojem opazovališču pa se je Luna izza obzorja prikazala ob 21 h 5 min.

Prizor je bil veličasten. Tik nad obzorjem je bil viden le še tanek živo oranžen srp Lune, ki je hitro izgineval. V Zemljini senci je bilo skrite že okoli 90 % Lune. Ta pojav sem opazoval že ničkolikokrat, pa me še vedno navduši. Ob 21 h 22 min 29 s je nastopila popolna faza mrka.

Popolna faza mrka ( Foto: Albert Kong, Tajvan)

Tokrat pa sem bil malce razočaran. Luna ob mrku običajno ne izgine popolnoma. Pravzaprav je lahko zelo svetla. Zemljina atmosfera deluje kot nekakšen ogromen optični vodnik po katerem potuje Sončeva svetloba, ki osvetli Luno. Običajno se zato Luna obarva živo oranžno rdeče, celo vijolično. Tokrat pa sprva ni bilo nič. Verjetno tudi zato, ker se še ni povsem stemnilo. Šele kasneje proti zaključku popolne faze pa se je Luna obarvala oranžno rdeče.

Poleg Lune sem opazoval tudi Saturna z obroči. Planet je bil v tem času precej višje na mirnem delu nebu, kot Luna. Zato je bil videti zelo ostro. Njegovi obroči pa trenutno vpadajo proti nam pod ugodnim kotom, zaradi česar jih je mogoče zelo dobro videti. Od lun sem našel le svetlega Titana. Za ostale precej manjše lune je bilo očitno še presvetlo oz. moj teleskop nekoliko premajhen.

Spektakularna slika Lune in Rimske ceste. Luna je največji naravni svetlobni onesnaževalec. Zato je nemogoče fotografirati temne objekte, kadar je Luna nad obzorjem. Avtor fotografije pa pravi da se je med mrkom toliko stemnilo da je lahko posnel to čudovito fotko Rimske ceste in Lune med popolnim mrkom (Foto: Amir Abolfath, Iran)

Celotnega mrka si žal nisem bil sposoben ogledati, ker sem pred tednom dni zbolel in si še vedno nisem opomogel. Močan kašelj me je prepričal, da je bolje da zaključim preden me bolezen sama vrže v posteljo. To je tudi razlog zakaj nisem nikogar vabil na opazovanje.

(Foto: Mohammad Shirani, Malezija)

Naslednji popolni Lunin mrk bo pri nas viden že 10. decembra letos. Potem pa bo sledilo kar 7 let premora do še naslednjega mrka – 27. julija 2018.

Lep astronomski pozdrav,

Bojan Ambrožič

One comment

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.