Weissenkopf (2452 m)

Weiβenkopf je gora v severozahodnem predelu pogorja Kreuzeckgruppe v Visokih Turah. Do izhodišča pri umetnem jezeru v dolini potoka Wöllabach je od mejnega prehoda Karavanke približno 2 uri vožnje. Gorska cesta do izhodišča je bila sicer splužena, vendar brez snežnih verig ni bila prevozna. V zadnjem delu pa še to ne in smo se naprej odpravili na smučeh.

Pot se od umetnega jezera dalje (nadmorska višina 1550 m) najprej za kratek čas vzpenja skozi gozd. Nato pa pripelje do manjše planine z lovsko kočo. Tu se je treba držat levo. Takoj ta tem je bilo potrebno prečiti nekaj nerodno globokih strug potoka. Pot se za tem še naprej vzpenja skozi gozd proti zatrepu doline. Na višini približno 1900 m pa pot nenadoma po plastnici preči v levo, da se izogne zelo strmemu zatrepu doline. Kmalu za tem pa se dvigne nad gozdno mejo in pripelje do čudovite planine Staller Wölla (2033 m). Od planine do vrha Weiβenkopf je sledil le še vzpon po snežnem pobočju, zelo podobno strmem, kot je pri nas na Viševnik.

Vreme je prekosilo vse še tako obetavne napovedi in je bilo odlično. Niti vetra ni bilo. Prav tako, pa smo bili presenetljivo tudi edina skupina turnih smučarjev v teh gorah. Smuka v dolino je potekla pretežno po smeri vzpona. Le na predelu, kjer pot s prečnico obvozi strm zatrep doline, smo mi odsmučali navzdol. No, kolegi so. Jaz sem sestopil peš, saj je bilo prestrmo za moje trenutno znanje smučanja.

1 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.