Odprava: Tek na Elbrus 2018

Z veseljem sporočam, da se konec aprila odpravljam na odpravo na Elbrus. Glavni cilj odprave je tek na Elbrus, s 5642 m najvišjo goro Evrope. Gre za tekmo, ki bo letos potekala že deseto leto zapored. Tekma poteka v dveh etapah. Prvi dan (5. maja) se teče iz vasi Azau (2450 m) do postaje Mir (3450 m). Sledi dan počitka. Tretji dan (7. maja) pa se teče od koče Sodčki (3780 m) na glavni vrh Elbrusa (5642 m).

Odpravo je finančno podprlo podjetje Fritid, Fritidki se ukvarja s proizvodnjo športne prehrane in promocijskih oblačil.

 

Pred samo tekmo načrtujem aklimatizacijski vzpon na Elbrus. Vendar tudi to najbrž ne bo dovolj. Zato bom poskušal čim več aklimatizacije opraviti že doma. V Sloveniji je več možnosti za višinske priprave. Prva možnost je izposoja višinskega šotora. Prednost te metode je nizka cena  (ca. 10 € na dan) in da šotor lahko postavimo v svoji sobi. Slabost pa, da spanje v šotoru baje ni preveč udobno.  Druga, bolj profesionalna možnost, je spanje v višinski sobi v Planici. Višinske sobe v Planici omogočajo simulacijo višine celo do višine 6000 m. Slabost pa je cena (od. 40 € na dan plus stroški vožnje v Planico). Tretja možnost pa je aklimatizacija po naravni poti z obiski visokih gora in s spanjem v kočah (npr. Kredarici). To pa je sedaj pozimi bolj zahtevno, ker je večina visokih gora v Alpah težje dostopna, kot poleti. Včasih je težko razumeti, kako višina vpliva na človeka. Zato pripenjam YT video, ki zelo nazorno demonstrira, kako  (na višino neaklimatiziranega) človeka stanje hipoksije (pomanjkanje kisika) v zelo kratkem času popolnoma onemogoči. Prikazan test v videu je na simulirani višini 7600 m.

Ob uporabi kode “BOJAN” do konca maja 2018 dobite v trgovini Fritid na vse nakupe športne prehrane 10% popust. 

Člani odprave (Bojan Ambrožič, Nejc Juvan, Anja Mustar) se še enkrat se zahvaljujem podjetju Fritid za podporo in vas vabim, da se mi kot sponzor pridružite še vi!

 

elbrus cdrw jpg
Tek na Elbrus bo potekal po normalni smeri pristopa

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.