Bojin Kuk

Bojin Kuk je 1110 m visoka gora v Velebitu severozahodno od Paklenice. To je bil moj prvi obisk Velebita nasploh. In to le nekaj ur po tem ko sem se ves neprespan vrnil s potovanja po Madeiri. Vendar sem na utrujenost zaradi lepot gorsko-morske pokrajine hitro pozabil. Spanec lahko še malce počaka. Dopust in lepo vreme pa ne.

Izhodišče za turo na Bojni Kuk je konec asfalta gorske ceste, ki pelje na planino Veliko Rujno. Od tu se pot najprej spusti na planino Veliki Vaganec. Nato pa se pot za kratek čas vzpne. Kmalu pridemo do manjšega sedla, ki pripelje v slikovito dolino polno skalnih figur, skalnih stolpov ter celo manjšega jezerca. Iz doline se pot zopet vzpne. Pot je markirana. Vendar se na posameznih mestih rahlo izgubi.

Na vrh Bojnega Kuka vodita dve poti. Za vzpon smo mi izbrali ferato. Gre za zelo lepo pot, ki po skalnih žlebovih pripelje na vrh gore. Z vrha gore pa se odpre lep razgled na otoke v Dalmaciji. Sam sem poznal samo Pag. Žal pa nas je mrzla burja hitro pregnala z vrha. Sestopili smo po lažji poti na (SZ) stran gore. Tu uhojene poti zaradi škrapelj in izrazito zakraselega sveta skorajda ni. Zato pozorno sledimo markacijam narisanim na skale.

2 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.