Grape v Begunjščici: Centralna, Sestopna, Lenuhova in Y

Dva zaporedna vikenda sem obiskal Begunjščico, ki pozimi slovi po številnih grapah. Najprej sva (prejšnji vikend) s kolegico obiskala Centralno grapo. Po grebenu sva nadaljevala še na Begunjsko Vrtačo ter se spustila nazaj na Zelenico po Sestopni grapi. Ves čas sva imela odlične razmere, saj je bil sneg zelo trd.

V  zadnjih nekaj dneh pa so se temperature v dolini povzpele nad 15 °C. Zato sem vedel, da so se snežne razmere močno poslabšale. Sneg se začne kakšnih 10 minut hoje nad parkiriščem na Ljubelju. Pri Koči na Zelenici je snega še kar nekaj. Vendar je zelo južen in ga zelo hitro pobira.

Na moje presenečenje pa je bil sneg na Šentanskem plazu trd. Celo toliko da vzpon brez derez ni bil mogoč. Žal pa enako ni veljalo za sneg v Lenuhovi grapi, saj je sneg južen.Tako da cepini niso dobro prijeli. Zanašati sem se moral na stopinje predhodnikov. Skokov v grapi trenutno še ni. Zaradi odjuge pa se sklepam da se bo zelo kmalu pojavil skok na vstopu v grapo ter še eden v vršnem delu grape.

Z Begunjske Vrtače sem nadaljeval na Veliki vrh Begunjščice. Za sestop pa sem izbral grapo Y. Ta grapa je na vrhu zelo strma. Zaradi južnega snega pa se mi je pod derezami delala “cokla”, zaradi česar je bil sestop zahteven. V vršnem delu je tudi manjši skalni skok, ki sem ga previdno preplezal. Po Y-u sem sem se vzpel na Begunjščico le en mesec nazaj. Vendar sem tokrat sestopal po varianti nekoliko bolj desno. Nižje v grapi ni več zahtevno. Tudi skok pod skalnim stolpom je lepo zalit.

Trenutno v grapah Begunjščice še vladajo solidne razmere. Vendar prav dolgo sneg več ne bo zdržal. Za vzpone po grapah priporočam zgodnje jutranje ure.

Bojan Ambrožič

 

One comment

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.