Tek na Jošt in Tek po hribih okoli Besniške doline

To nedeljo je bil v okviru Kranjske zimske tekaške lige na vrsti Tek na Jošt. Prejšnji teden nas je na Teku na Kališče pričakala zgodnja zima. Potem pa je ta teden prišla vrsto močna odjuga, ki je s seboj prinesla ogromno količino dežja.  Zaradi te odjuge smo na današnjem teku na Jošt imeli idealne pogoje za tek – osem stopinj.

Sam pa sem se končno počutil odlično. Še včeraj na Teku na Kristalno palačo nisem bil pravi in sem se le s težavo prisil teči. Očitno sem bil le zelo močno utrujen. Na štartu se nas je spet zbralo prek 100 tekačev. Verjetno pa bi se pojavil še kak tekač več, če ne bi bilo polmaratona v Palmanovi.

Poleg tega so nam organizatorji zagotovili prevoz opreme na cilj. Meni je to zelo ustrezalo, saj sem po končani tekmi nameraval odteči še en daljši ultraški trening in sem potreboval več opreme. Začetek teka na Jošt je na parkirišču pod daljnovodi v Stražišču pri Kranju. Sama trasa pa ves čas poteka po cesti. Takoj  po štartu sem začutil, da imam dobre noge in da lahko potegnem. Klanec na Jošt mi zelo ustreza in res lahko rečem da sem užival pri teku. Kmalu je bil pred mano le še Primož Porenta. Sledil je ravninski del in še celo rahel spust, ki sem upal da se čim prej neha. Potem pa se je v vasi Javornik začel najstrmejši del proge, kjer sem končno lahko pritisnil v klanec. V cilju sem bil tako drugi s časom 25 min 40 s.

Dan pa se je zame komajda začel. Odločil sem se da nadaljujem s tekom še do Mohorja. Na tem delu poti se mi je pridružil še Stane Lotrič. Kljub obilici padavin v preteklih dneh, na poti proti Mohorju ni bilo blata. Verjetno predvsem zato, ker pot ves čas sledi grebenu. Vmes, na poti na Mohor sva se povzpela še na Špičasti hrib.

Na Mohorju je Stane nadaljeval proti Jamniku. Sam pa še nisem imel izdelane ideje kam teči naprej. Lahko bi tekel nazaj po isti poti nazaj. Vendar ne – to ni v mojem slogu. Po premisleku in nalaganju kart na Oruxmaps, sem se odločil da naredim krog okoli Besniške doline. Torej bom naprej tekel na Jamnik. Potem pa po Besniški dolini nazaj do avta. Dolga bo, ampak do noči imam še dovolj časa.

In res sem nadaljeval proti Jamniku. Najprej sem tekel en kilometer po cesti. Potem pa sem naletel na markirano pot proti vasi Lajše. Po tej poti sem se potem povzpel do ceste Železniki- Kropa. Vmes sem še nekoliko zašel s poti in zzahvaljujoč GPS-u prišel nazaj na cesto. Po cesti sem potem odtekel do cerkvice sv. Primoža na Jamniku. Na Jamnik sicer zahajam precej pogosto, saj je to meni eden bližjih hribov. Vendar še nikoli nisem tekel na Jamnik od tako daleč.

Pri cerkvici na Jamniku sem užival nekaj minut v razgledih. Potem pa sem nadaljeval svojo pot. Težava je bila v tem, da na Oruxmaps zemljevidih ni bilo označene nobene poti v dolino Besnice. Tako sem potem več kot eno uro hodil po čistem brezpotju čez goro, ki je na zemljevidu označena kot Mali vrh. Večinoma sem se držal kar grebena gore, ker je bilo to orientacijsko najlažje. Na Besniško stran je gora nevarno prepadna. Na stran Krope pa bolj položna. Ves čas pa gre za zahteven in zelo razgiban kraški teren s številnimi vrtačami, škrapljami in brezni. Zaradi vlage pa se mi je zdelo da hodim čez džunglo.

Kar odleglo mi je, ko sem v vasi Rovte po dolgem času spet zagledal cesto. Potem pa sem po tej cesti odtekel 10 km daleč skozi vasi Njivica, Zgornja in Spodnja Besnica do vasi Rakovica. Tu pa sem nadaljeval čez sedlo med Joštom in Šmarjetno goro nazaj do izhodišča v Struževem. Skupno sem danes pretekel 35 km s 1700 višinci.

Lep gorsko -tekaški pozdrav,

Bojan Ambrožič

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.