Ferata Via Italiana na Mangart

Via Italiana je ferata, ki poteka iz Belopeških jezer čez severno steno Mangarta na Mangartsko sedlo. Po sedmih letih sem se odločil da jo ponovno obiščem. Izhodišče te poti (Belopeška jezera) mi je prijetno blizu, kar mi je tokrat še posebaj ustrezalo, saj sem bil zelo utrujen od še enega napornega potovanja z letalom.

S parkirišča pri Zgornjem Belopeškem jezeru, sem nadaljeval po po poti 517/A proti Bivaku Nogara. Pot sprva poteka po cesti. Za planino pa se začne strmo vzpenjati skozi gozd. Pot se kmalu dvigne nad gozdno mejo in se vzpne do vznožja stene Mangarta, kjer pada manjši slap. Na tem mestu se pot ogne skalovju z vzponom po travnatem pobočju na desni. Čez čas se teren uravna in na tem mestu, pod skalo, varno v zavetju pred snežnimi plazovi, leži bivak Nogara.

Od bivaka sledi že 10 minut hoje do vznožja stene, kjer se začne ferata Via Italiana. V prvem delu je ferata relativno lahka. Tu se pot lepo vzpne skozi navpično naravno okno. Za oknom se ferata še vedno vzpenja po razčlenjenem in ne preveč izpostavljenemu svetu. Vmes se celo povsem položi. In ravno za tem delom se pravi feratarski del šele začne. Sledi strma izpostavljena prečnica v levo, ki ponuja odlična razglede navzdol na že prehojeno pot.

Od tu do Mangartskega sedla izpostavljenost skorajda ne popušča. Je pa potrebno poudariti da je to stara ferata in po tehnični plati ni pretirano zahtevna (največ C). Kljub starosti poti, je večina jeklenic popolnoma novih. Ko sem nazadnje tu hodil, je bila ferata videti nekoliko zapuščena. V tem času je feratarstvo postalo popularen šport, kar se pozna na urejenosti ferat (ne samo te, ampak kar večine v Julijcih in Karavankah).

Vreme se je počasi začelo kisati in pričakoval sem, da se bodo kmalu začele popoldanske nevihte. Zato sem na Mangartskem sedlu vklopil gorski tek in brez večjega napora (po Italijanski poti) odtekel na vrh Mangarta. Razen na vrhu, kjer je pihalo je bilo ves čas na poti zelo prijetno toplo. Dan, ki bi si jih še več želel. Žal zaradi številnih obveznosti precej redkeje zahajam v hribe kot včasih.

V dolino sem odtekel po isti poti (le da sem se izognil ferati). Nevihte pa so tokrat na srečo počakale do večera.

Lep gorniški pozdrav,

Bojan Ambrožič

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Via Italiana is a via ferata that passes the north face of Mt. Mangart. The trail head towards Via Italiana starts at Upper Laghi di Fusine lake in Italy, just few kilometers west of Slovenian western border.  From the trail head we follow marked 517/A footpath to the Nogara bivacue (2 h). The trail head of via ferata starts 10 min of walking time from the bivacue. Via Italiana is via ferata of a moderate difficulty.  Use of via ferata set it is obligatory. The via ferata ends at Mangartsko sedlo saddle, from where it just another 1.5 h to the summit of Mt. Mangart (2679 m).

Regards,

Bojan

2 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.