Milijonar!

Danes sem presegel milijon obiskov na blogu. Do te številke pa sem potreboval slabih šest let. V resnici je tem obiskom treba prišteti še nekaj sto tisoč obiskov, ki sem jih dobil še pred letom 2010, ko sem s selitvijo bloga na nov strežnik, žal, te podatke izgubil. Tako da je danes dan ko sem dobil uradno milijonti obisk. Milijon je sicer število, ki ga uporabljamo v vsakdanjem življenju. Nihče pa se ne zaveda pravzaprav kako zelo veliko je to število. Zato bom z nekaj naslednjimi primeri poskušal ponazoriti velikost tega števila.

milijon obiskov

Najpogosteje za število milijon slišimo v povezavi z denarjem. Koliko je pravzaprav milijon Evrov? Glede na slovensko povprečno neto plačo, ki je junija 2010 znašala 1019 €, bi povprečen Slovenec moral za milijon evrov delati kar 81 let in 7 mesecev! Vendar slovenska vlada ni najbolj varčna z denarjem. Slovenski državni proračun za leto 2016 znaša 9420 milijonov Evrov, kar v praksi pomeni da Slovenska vlada milijon Evrov zapravi vsako uro in 12 minut. Ob tem pa državni proračunski prihodki znašajo samo 8630 milijonov Evrov. To pomeni da se Slovenska vlada za milijon Evrov zadolži vsakih 11 ur in 20 minut. Če bi celotni slovenski državni proračun natisnili v bankovcih za 500 €, bi skladovnica teh bankovcev tehtala 21.1 ton, kar je približno za en kontejner. Za primerjavo premoženje Billa Gatesa znaša 70000 milijonov Evrov. To pomeni da bi Bill Gates teoretično slovenski proračun lahko polno financiral kar 7 let in pol.

dsfsdfsdfsdfsdfsdfs.jpeg
Milijon Dolarjev (Foto: Adanai.com)

Do števila milijon bi teoretično lahko prešteli v 11 dneh in 12 urah, če bi šteli 24 ur na dan brez premora in bi prešteli vsako sekundo eno številko. Za milijon kilometrov bi morali Zemljo okrog ekvatorja obkrožiti kar 25-krat. Ta milijon kilometrov (bi ob vožnji po avtocesti 130 km/h) prevozili v 320 dneh.

Možnost zadetka na slovenskem lotu znaša ena proti 15 milijonov. Če igramo loto enkrat tedensko in izpolnimo običajni loto listek z 10 kombinacijami ter pazimo da vedno izberemo drugačno vrsto kombinacij, potem bomo vse možne kombinacije uspeli izpolniti v ne prej kot 2800 letih.

Andromeda_Galaxy_(with_h-alpha).jpg
Andromedina galaksija – najbolj oddaljen objekt, ki ga lahko še vidimo s prostim očesom (Foto: Wikipedia)

Mogoče še najbolj zanimivo pa je če se zazremo v nebo proti Andromedini galaksiji (M 31), ki je oddaljena od Zemlje 2.2 milijona svetlobnih let. Andromedina galaksija je najbolj oddaljena galaksija, ki je še vidna s prostim očesom, kar pomeni da če jo uspemo videti, v tem danem trenutku zremo kar 2.2 milijona let v preteklost, v čas ko so po Zemlji hodili prvi praljudje.

Dragi bralci, najlepša vam hvala za ta milijon in upam da vam je všeč moja nova prenovljena podoba Bloga.

Bojan Ambrožič

6 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.