Smer Janc-Mali, Narcise na Golici

Potovanja (sploh z letali) so naporna in ponavadi človeku vsaj še nekaj dni pustijo sled v obliki jet lag-a ali kakšne druge vrste utrujenosti. Sam se utrujenost nisem pustil ukloniti in sem se le nekaj ur po koncu potovanja v Anglijo, že odpravil naprej v hribe. Utrujenost lahko rahlo počaka, lepo vreme pa ne!

S Petrom in Terezijo smo splezali smer Janc-Mali nad Ljubeljem. To smer sem že plezal pred štirimi leti. Zato sem se jo bežno spominjal. Smer je udobna v smislu, da je zaradi bližine Ljubelja zelo malo dostopa. Zato je zelo priljubljena med plezalci. Mi smo bili na srečo dovolj zgodni, da smo bili pod smerjo prvi. Takoj za tem, pa sta se za nami pojavili še dve navezi.

V prvem raztežaju smer poteka ob kaminu.  Nad kaminom se stena položi in smer zavija desno v skrotje. Tu večjih težav ni, razen tega da je veliko grušča in da je skala zelo krušljiva, kar je če nismo previdno lahko predvsem problem za tiste, ki plezajo za nami. Sledi še en skrotast raztežaj po razu nad široko grapo, kjer poteka smer Smrketa.

V zadnjih dveh raztežajih stena spet postane bolj strma. Tu je najlepši del smeri. Žal ga vmes prekinjajo krušljiva mesta. V zadnjem delu smer poteka po čudovitem kaminu. Velika previdnost je potrebna sploh na izotopnem delu smeri, kjer je veliko naloženega grušča in skal.

Tudi sestop s smeri je zelo hiter, saj nas na Bornovo pot pripelje stezica, ki poteka levo od izstopa smeri. Seveda za en dan še nismo imeli dovolj. Zato smo se odpravili še na Golico v upanju da na vrhu ujamemo cvetoče narcise.

S turo smo začeli na koncu vasi Planina pod Golico. Najprej smo obrali normalno pot na Golico. Potem pa smo tik pod kočo zavili desno in se spustili proti sedlu Suha, ker je običajno tu največ narcis. In res je je trenutno greben Male Golice in Krvavke ves bel od narcis. Trenutno so tu narcise v največjem razcvetu. Tudi na nekoliko nižje ležečih pobočjih se jih še najde, vendar so tam že skorajda odcvetele. Na Planini pod Golico in v Plavškem rovtu pa narcis ni več.

Bojan Ambrožič

5 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.