Jama Konasnica

Konasnica je dva kilometra dolga kraška jama na območju Dražgoške gore na Jelovici. Prvih 210 m jame je bilo znanih že nekaj desetletij. Šele leta 2001 pa so umetno razširili ozek prehod, kar je jamo znatno podaljšalo. Za prehodom se je skrival kapniški zaklad.

Tokrat smo se v jamo odpravili člani Plezalnega društva Cempin. Dostop do jame – z bližnje gozdne ceste je kratek in strm. Vhod v jamo je širok. Tudi vstopna dvorana jame (prvih 100 m) je zelo prostornih. Potem pa se strop zniža in nekaj 10 m nadaljujemo po kolenih.  Jama se nato rahlo razširi. Za tem pa sledi najožji in najbolj zahtevni del jame – kakšnih 50 m dolg kamin. Kamin je sicer strm, a potrebe po vrvni tehniki tu ni. Težava je le v tem, ker je jamski rov tu tako ozek, da je nemogoče videti pod noge. Zato je treba stope zatipati.

Za kaminom se jama zopet razširi v številne prostorne dvorane. Vse bolj kot gremo v notranjost, bolj jama postaja bogata s kapniki. Za tem sledi še ena zožitev, kjer je potrebno iti skozi rov kar z glavo navzdol. Povsod pa nas pričakajo številni čudoviti kapniki. Na nekaj odsekih so kapniki posejani tako na gosto, da se le s težavo prerinemo skoznje.  Vmes pa se celo najde slap z majhnim jezercem.

Sledi še en zelo nizek del, kjer se je po vojaško treba splaziti po trebuhu. Potem pa kmalu pridemo do konca dela jame, ki je dostopen brez vrvne tehnike. Vseeno me je zelo presenetilo za kako dolgo jamo gre. Do konca jame smo hodili, se plazili in gvozdili kar uro in pol. In glede na to da sem prejšnji dan tekel zahteven maraton, sem imel kar dovolj. Seveda pa je bil povratek nazaj enako zabaven.

Konasnica (245) (1024 x 768)

This slideshow requires JavaScript.

Lep jamarski pozdrav,

Bojan Ambrožič

One comment

  • To pa je dosti lepše, kot v jami “Rača špilja” na otoku Lastovo!

    lp

    Dne 24. april 2016 13:35 je “Bojan Ambrožič” napisal/-a:

    > Bojan Ambrožič posted: “Konasnica je dva kilometra dolga kraška jama na > območju Dražgoške gore na Jelovici. Prvih 210 m jame je bilo znanih že > nekaj desetletij. Šele leta 2001 pa so umetno razširili ozek prehod, kar je > jamo znatno podaljšalo. Za prehodom se je skrival kapniški z” >

    Všeč mi je

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.