Državno prvenstvo v štafetnih gorskih tekih Socka 2014

Slovenije je majhna in to se pozna povsod – tudi pri športu. Še posebej to velja za gorski tek, kjer je konkurenca zelo omejena. Ko pa to majhno število tekačev združimo v štafete, dobimo državno prvenstvo v štafetnem gorskem teku. Tokrat je že tretje leto zapored potekalo v vasici Socka v Vitanjskih Karavankah.

21607313 21607341

Organizacija je bila tokrat brezhibna, ljudje zelo prijazni in res ne morem nikomur ničesar očitati. Žal pa je bila kot vedno tekaška udeležba slaba, ekip pa (pre)malo. Zato se človek preprosto ne more znebiti občutka da je državno prvenstvo vaška tekma. Verjetno bi bila edina rešitev tekmo preselit v Ljubljano – npr. v Tivoli ali na Ljubljanski grad, kjer bi bilo vseskupaj bolj zanimivo za gledalce. Pa še obenem bi bila to dobra promocija gorskega teka v Sloveniji.

Foto: Stane Meža

Ekipi KGT Papež sem se sicer pridružil v zadnjem hipu, zaradi odpovedi enega izmed članov. Mogoče se zdi neverjetno, ampak če ne bi bilo spustov in če bi bila proga recimo petkrat daljša, bi na tej progi zelo užival. Tako pa sem silovito zgolj napadal v klančke in ravnodušno z veliko rezervo odtekel spuste, saj nisem hotel izzivati poškodb. Na koncu se mi je presenetljivo dobro izšlo, saj se mi zdi da so bile noge pri teku navkreber že skorajda prave.

 IMG_0069

Foto: Stane Meža

Sicer pa je na sami tekmi močno presenetil Primorec Marko Tratnik, ki je prvo predajo predal kakih 15 sekund pred Gašperjem Bregarjem. Vendar je bil potem v drugi predaji Sebastijan Zarnik dovolj močan da je nadoknadil zaostanek in povedel s precejšnjo prednostjo, ki jo Boštjan Erjavšek v zadnji predaji seveda ni izpustil iz rok (nog).

Lep gorsko-tekaški pozdrav,

Bojan Ambrožič

2 comments

 • Pozdravljeni!
  Najprej naj se vam zahvalim za udeležbo na naši prireditvi, čeprav ste naš kraj obiskali le zaradi spleta okoliščin. Vaš zgornji prispevek zelo slikovito in dobro opisuje naš dogodek. Za vse napisane pohvale se vam zahvaljujemo. Res s srcem pripravljamo to prireditev.
  Moram pa pojasniti “vaško prireditev”, kakor ste opisali našo tekmo, saj se resnično trudimo, da bi se prijavilo več ekip, vendar je to vrstno tekmovanje manj zanimivo za tekmovalce. Temu je tako prvič, ker se točke ne štejejo za Pokal Slovenije, in drugič, ker je potrebno sestaviti ekipo. Slaba obiskanost tekme torej ni povezana z odročnostjo kraja, kakor ste to utemeljili vi, ampak zaradi samega načina tekmovanja. Slabo obiskanost so beležili tudi v Domžalah, kjer so do leta 2012 prirejali to tekmo in so jo ravno zaradi slabe obiskanosti opustili. Torej na pragu Ljubljane ni bila udeležba nič boljša.
  Ob tem pa bi poudalil tudi, da je razpršenost tekem po večjem območju Slovenije vsekakor dobrodošla, saj vzhodnih regij ni zastopanih med tekmami na državni ravni.

  V upanju, da nas boste obiskali morda že letos na Teku na Kislico (15.8.2014 – 5.500 m in cca. 700 m višinske razlike) oziroma naslednje leto na štafeti, vas lepo pozdravljam!

  Predsednik Športnega društva Socka
  Peter Špegelj

  Všeč mi je

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.