V oddaji Ugriznimo znanost o meteoritih

V slovenskih medijih, sploh televizijskih, je znanost zelo slabo zastopana, če ne celo kar grdo ignorirana. Edina svetla izjema je oddaja Ugriznimo znanost, ki je trenutno del oddaje Dobra ura z Boštjanom. Dejstvo je da oddaje o znanosti neposredno ne prinašajo nekega velikega dohodka (zato jih na kakšni naši komercialni televiziji verjetno nikoli ne bomo videli). Vendar sem mnenja da je prav da imamo oddajo o znanosti vsaj na naši javni televiziji. Že res da neposrednega dobička zaradi dobre gledanosti in dragih reklam tu ni. Ampak če samo za trenutek pomislimo kaj vse nam je doprinesla znanost, ugotovimo da bi bile jame še vedno naš “topel” dom, če ne bi bilo te majhne skupine ljudi – znanstvenikov -, ki žrtvujejo celotna svoja življenja le za to da bi razumeli naš svet bolje. Denimo v ZDA ocenjujejo da se vsak vložen Dolar v vesolje povrne sedemkratno. Zato je prav da imamo oddaje, ki navdihujejo predvsem mlade gledalce, da se bodo namesto za tako zelo priljubljene študije družboslovja, raje odločali za študijske smeri iz naravoslovja in inženirstva. Prav tako se pogosto dogaja naši mediji raje pišejo o tujih znanstvenih dosežkih in pri tem skorajda ignorirajo domače. Izjema je Oddaja ugriznimo znanosti, ki poskuša slediti tudi slovenski znanosti.

Bojan_UZMed snemanjem na Institutu  “Jožef Stefan” (Fot0: Nataša Ivanuš)

Bojan_UZ 2Na observatoriju Rezman (Fot0: Nataša Ivanuš)

Tema tokratne oddaje so bila Tla in v sklopu te teme je bila tudi rubrika Meteoriti. Veseli me da sem bil povabljen v soustvarjanje te oddaje. Tako sem sodeloval tudi pri oblikovanju scenarija. Oddaja je bila posneta v dveh snemanih dneh (11. in 13. marca). In ker je bilo zame prvič da sem bil na snemanju kakšne daljše oddaje (prej sem sodeloval le v krajšem prispevku za oddajo Globus) mi je bilo zelo zanimivo videti kako poteka samo snemanje. Televizijsko ekipo je sestavljala šestčlanska “posadka” (režiserka, voditeljica, snemalec, lučkar in dva tehnična asistenta). Moj del prispevka smo posneli v Centru za elektronsko mikroskopijo na Odseku za nanostrukturne materiale na Institutu “Jožef Stefan”, kjer sem v resnici tudi opravil svoj del raziskav meteoritov Jezersko in Jesenice. Za tem pa smo se preselili na observatorij Rezman, kjer so z vsenebno kamero posneli superbolid meteorita Jesenice.

IMG_3286 - KopijaUtrinek s snemanja na observatoriju Rezman (Fot0: Nataša Ivanuš)

Poleg tega je v zadnjih dneh internet preplavil posnetek meteorita, ki skorajda zadane padalca. Če dokažejo da je video pristen (tako da najdejo meteorit)  bo to prvi posnetek meteorita med temno fazo leta:

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.