9. Messierjev maraton, Trnovo pri Gorici

To da sem odtekel že kar nekaj maratonov (predvsem gorskih), je dejstvo. Nikoli pa se še nisem udeležil Messierjevega maratona. Tokrat pa se je končno vse poklopilo da sem se ga lahko udeležil.

 ???????????????????????????????

Messierjev maraton je tekmovanje amaterskih astronomov v iskanju objektov na nočnem nebu (galaksij, zvezdnih kopic in meglic). Ime je dobilo po Francoskem astronomu – Charlesu Messierju (1730-1817). Messier pravzaprav ni iskal meglic, galaksij in drugih objektov globokega neba. Njega so fascinirali predvsem kometi. In vendar, ker je imel za današnje razmere zelo skromen teleskop, je z njim zelo težko ločil komete od ostalih objektov globokega neba. Zato je sestavil znameniti katalog Messierjev objektov s katerim je označil vse objekte na nebu “ki niso kometi”.  Vseh objektov je 110 in cilj Messierjevega maraton je poiskati prav vse v eni noči. To je možno samo resi marca, ko so vsi objekti vidni v teku ene noči.  Tule je seznam vseh Messierjev objektov ali kar M-ov kot jim pravimo: klik

???????????????????????????????

Sam seveda nisem tekmoval zares, ker me je zanimalo predvsem druženje s kolegi astronomi. Priznam, v zadnjem času, kar preveč zanemarjam astronomski hobi. A, kaj ko, zelo uživam v privilegiju, ko lahko raziskujem meteorite in se tako lahko dobesedno dotaknem vesolja. Letos je potekal Messierjev maraton v Trnovem pri Gorici v bližini observatorija Voglarje. Organizatorji (astronomska revija Spika, AD teleskop, astronom.si z Matejem Mihelčičem na čelu) so se zelo potrudili in pripravili prireditev na res zelo visokem nivoju. Njihov trud pa je nagradila zelo dobra udeležba, čemur je botrovalo tudi lepo vreme. Tako je bila tu večina slovenskih amaterskih astronomov- med drugim prof. Boris Kham z dijaki Gimnazije Jožeta Plečnika, slovenska olimpijska reprezentanca v znanju astronomije, Andrej Guštin, znan astrofotograf Jurij Stare, strokovnjaka za meteorje dr. Javor Kac in dr. Jure Atanackov ter številni drugi. V veliko veselje mi je bilo druženje prav z vsemi, saj prav vsi posedujejo veliko znanja ter opazovalnih izkušenj.

10154358_748404231851073_1415751148_n - CopyMed predavanjem o meteoritu Jezersko (Foto: Matej Mihelčič)

In ker smo se večinoma zbrali še pred nočjo, smo Messierjev maraton začeli z opazovanjem Sonca skozi solarne teleskope. Na žalost je bilo površje Sonca nenavadno mirno. Vseeno se je videlo nekaj manjših peg ter sončeve protuberance. Potem pa so bila na vrsti strokovna predavanja. Eno izmed njih – o meteoritih – sem vodil tudi jaz. Sledilo je zanimivo predavanje Jureta Atanackovega o opazovanju Marsa, ki prav zdaj prihaja v idealno lego za opazovanja (t.i. opozicijo). Nazadnje pa sta Andrej Mohar in Andrej Vertačnik iz društva Temno nebo predstavila kakšen problem predstavlja svetlobno onesnaženje v Sloveniji in navedla primere, kjer je pretirana nočna osvetlitev lahko (celo smrtno) nevarna za zdravje ljudi.

???????????????????????????????

Za tem se je začelo nočiti in počasi smo se odpravili nazaj na opazovališče. Teleskopi in astronomska oprema, pa je še kar prihajala. Še nikoli nisem videl na enem mestu toliko različnih teleskopov. Večina se sicer ni odločila tekmovat, ampak je raje opazovala Mars in Jupiter ter objekte globokega neba. Tako se nas je na Messierjev maraton prijavilo samo 14. Pa tudi jaz že od začetka nisem imel resnih namenov dokončati maraton, saj me že naslednji dan čakajo druge obveznosti, za katere je bolje da sem naspan. Zato sem poiskal nekaj objektov, potem pa sem raje pokukal še skozi druge (večje) teleskope skozi katere ne morem gledati prav vsak dan. Vseeno meni za moje potrebe več kot zadošča moj 120 mm refraktor.

???????????????????????????????

Žal tudi opazovalcem, predvsem tistim, ki so napadli planete ni šlo vse po načrtu. Nebo je bilo sicer kristalno jasno. Ampak zaradi rahlega vera je bila atmosfera turbulentna in je bil zato siing zelo slab.Tako tokrat ni bilo nič z lepimi posnetki Marsovih polarnih kap. Fotografi meglic in galaksij so imeli več sreče.

???????????????????????????????

Nekaj po polnoči sem se poslovil od opazovališča s prekrasnimi občutki da sem dan preživel v družbi ljudi, ki nočnega neba nimajo zgolj za smoter, ampak v njem vidijo čudovite skrivnosti vesolja.

???????????????????????????????

Še enkrat najlepša hvala organizatorjem in lep astronomski pozdrav,

Bojan Ambrožič

3 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.