Krog nad Preddvorom (Sv. Jakob, Potoška gora, Javorov vrh, Cjanovca, Srednji vrh, Mali Grintovec, Bašeljski vrh, Kališče)

Preddvor je s svojim jezerom Črnava priljubljena Gorenjska turistična točka. Vendar zaradi goste megle danes ni privabil prav veliko turistov. Vsi smo komaj čakali da se dvignemo nad meglo. Pod njo je bilo zaradi ivja vse belo in mrzlo. Nad meglo pa se je odprl popolnoma nov svet.

Fotografija0234 - Kopija

Z jezera Črnava sem se najprej povzpel na sv. Jakoba. Moj tekaški korak je bil tu še zelo suveren. Višince sem premagoval kot v svojih najboljši časih. Nekaj je k temu pripomoglo tudi izboljšanje razpoloženja, ko sem se končno dvignil nad meglo. Z sv. Jakoba sem nadaljeval proti Srednjemu vrhu nad Hudičevem borštom. Strogo sem sledil grebenu in se vmes vzpel še na Potoško goro in Javorov vrh. Pohvala gre tu tudi Kranjskemu Planinskemu društvo, saj so poti povsod zelo dobro označene in opremljene s smerokazi.

Fotografija0245

Fotografija0253 - Kopija

Zaradi precejšnje strmine poti in pa vse večjega števila višincev v nogah sem vse težje tekel. Vendar me je pot med Potoško goro in Javorovim vrhom kar sama gnala naprej zaradi svoje prijetnosti. Do Javorovega vrha je bilo skorajda kopno. Sneg se je pojavil šele na vzponu na Cjanovco in Srednji vrh.  Z grebena je bil ves čas lep razgled prek Suhega dola na sosednje Grintovce.

Fotografija0255 - Kopija

Fotografija0272 - Kopija

S srednjega vrha sem nadaljeval naprej po grebenu še na Mali Grintovec in pa Bašeljski vrh. Na tem odseku se je obdržalo še največ snega. S Kališča pa sem potem sestopil po klasični poti. In sicer zaradi tega, ker je pot “pod žičnico” ves čas v senci in je zaradi tega tu več snega, ki pa je trenutno pomrznjen v ledeno drsalnico. Na normalni poti pa je bilo drsalnice le zgornjih 100 višincev, potem pa je bilo povsem suho. Žalostno je bilo edino le opazovati ob poti številna podrta drevesa, ki jih je orkanski veter izruval pred mesecem dni. Le kdo bi si sicer mislil da se lahko tako velika drevesa lahko poderejo. Na srečo so se tista največja (sekvoje), ki rastejo pri jezeru Črnava, obdržala.

cvcxvcxvcx

dsscscds - Kopija

GPS je ob zaključku kroga nameril razdaljo 17.9 km ter 1770 m vzpona ter prav toliko tudi spusta. Logično podaljšanje kroga bi bilo še z vzponom na Storžič, kar sem v preteklosti že storil: https://bojanambrozic.wordpress.com/2009/05/17/18-tek-na-osolnik/

Lep gorsko-tekaški pozdrav

Bojan Ambrožič

3 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.