Y v Begunjščici

Kot za nalašč se je po celem tednu idile, vreme pokvarilo ravno za vikend. Poleg tega pa je poslabšanje vremena s seboj prineslo tudi otoplitev. 

P1230752 - KopijaNa grebenu Begunjščice

P1230744 - KopijaVstopni skok v Y

Z Marijo in Juretom smo se tako odpravila na rezervni cilj – Begunjščico. Do Zelenice smo šli skupaj. Potem pa sva z Marijo zavila navzgor proti Begunjščici, Jure pa se je odpravil na sprehod v Završnico. snega je v primerjavi s 14 dnevi nazaj skorajda enako. Razlika je le v tem da je bil takrat trd, tokrat pa je bil sneg južen in se je prediral. Posledično sva z Marijo še hitreje napredovala navzgor po plazu pod Centralno grapo, saj zimska oprema ni bila potrebna.

???????????????????????????????Grapa Y

Potem pa sva zavila proti grapi Y. Zaradi goste megle in naletavanja snega je bila orientacija zahtevna. Naletela sva na številne gazi, ki so bile usmerjene v različne smeri. Na koncu sva čisto na levi zatipala vstop v Y.  Vstop v Y zapira skalni skok, ki pa ni posebno zahteven.  Nad skokom pa se grapa nadaljuje precej položno navzgor do čudovitega skalnega stolpa. Nad stolpom grapa postane za odtenek bolj strma.

???????????????????????????????Levi krak Y-ona

Na razcepu obeh krakov, sva se odločila da najprej vstopiva v levi – težji – krak Y-ona. Najprej gre smer  po grapi kakšnih 50 m levo. Potem pa naleti na snežni pomol, kjer se začne plezanje, ki se potem ne neha do izstopa grape. Sama težavnost ni pretirano visoka. Je pa potrebno najti prave prehode. Nama so delo močno olajšale gazi. Z Y-ona sva stopila na greben Begunjščice.

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

P1230750 - KopijaIzstop na greben

Če je bilo do tu za zimski čas nenavadno toplo, naju je na grebenu pričal močan veter. Zato sva se vetru odpovedala in hitro sestopila po Centralni grapi. Vendar ker še nisva imela dovolj sva se odločila da še enkrat zagrizeva v strmino in se povzpneva še po desnem kraku Y-ona. Torej do razcepa grape po isti smeri. Potem pa sva nadaljeval v desno. Desni krak je res bistveno laži od levega. Le sama sva si nekoliko začinila izstop na greben. Na hitro sva se potem povzpela še na vrh Begunjščice in v dolino sestopila po Šentanskem plazu. V zgornjem delu je Šentanec spihan. Kakšnih 100 višincev nižje pa se začne sneg, ki je na začetku še lepo trd. Vse nižje po postaja vse bolj južen.

ewretrewtwe - KopijaGPS sled

Y Begunjščica - Kopija

Arhiv ostalih zimskih vzponov na Begunjščico:

GPS sledi:

Lep gorniški pozdrav,

Bojan Ambrožič

5 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.