Begunjščica po Centralcu

Danes sem se vzpel na Begunjščico po Centralni grapi. Lahko rečem da je to moja klasična tura na začetku zimske sezone. Pravzaprav že precej prežvečena in težko bi v njej našel karkoli zanimivega. Šlo mi je le zato da naredim čim boljši trening. Drugič z družbo pa kam višje in kaj težje.

???????????????????????????????Razgled na Veliki Klek

Začel sem na Ljubelju. Sneg se začne že takoj in je lepo pomrznjen. Idealne razmere za hitro hojo, verjetno pa tudi za turni smuk. Turnih smučarjev je bilo toliko da je Zelenica poteptana pravo smučišče. Zdi se da je sedaj, ko smučišče že nekaj let ne obratuje, še več smučarjev, kot jih je bilo prej ko so sedežnice že obratovale.

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Centralna grapa

V solidnem tempu sem bil v pol ure na Zelenici. Potem pa sem se opremil z derezami in cepinoma ter se za zagnal proti Centralni grapi. Sneg je bil idealen za hojo, tako da sem lahko skorajda tekel. Poskušal sem delati intervale v breg – torej tek z derezami, potem pa za počitek nekaj hoje. Tako mi je sicer dolgočasna tura hitro minevala. Pa še nekaj več sem imel od nje po kondicijski plati. Brez polno naloženega nahrbtnika pa bi verjetno lahko tekel skorajda celo pot. Sneg je bil danes res idealen, saj v veliki večini primerov to niti približno ni možno.

???????????????????????????????Ljubeljščica – lepotica nad Ljubeljem

Mogoče mi je bilo le malce žal da se nisem odločil za sosednjo Grapo Y, ki je baje (z izjemo začetnega skoka) v celoti zalita. Sestopil sem po Šentanskem plazu, predvsem s sankanjem po zadnji plati. Sneg je bil dovolj trd da sem se lahko pripeljal skorajda povsem do Zelenice. Vmes pa sem za trening še vadil zaustavljanje s cepinom.

???????????????????????????????Melišče pred vstopom v Centralno grapo

Lep gorniški pozdrav,

Bojan Ambrožič

One comment

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.