5. Gorski tek na Malo goro

Na dan državnosti sem se v zadnjih petih letih udeleževal Teka na Vršič. Gre za lep in dobro organiziran gorski tek, kateremu ne gre prav ničesar zameriti. Vendar me je Klemen Triler prepričal da pozna še lepši gorski tek – na Primorskem! “Ja, kje le pa tam najdejo progo za gorski tek?” sem spraševal. Vedel pa sem da ne bom razočaran, saj ima Klemen tako kot odlični Kuhar (Nejc) zelo dober okus za dober tek.

Prvih pet (Video: Dejan Grm)

Gorski tek na Malo goro poteka z vasi Kamnje v Vipavski dolini skorajda na vrh Čavna. V slabih petih kilometrih pa premaga 800 m višinske razlike, kar ga že po profilu uvršča med strmejše teke pri nas. Po včerajšnji ohladitvi za 20 °C so bili pogoji za tek idealni. Sonce pa je prišla na Primorsko iskati obsežna Gorenjska odprava, naveličana dežja.

ZUp2ciIh

V prvem kilometru smo tekli po asfaltu skozi idilični kraško vasico Kamenje. Potem pa smo zavili na  sveže pokošene travnike. Vzporedno s travniki sicer poteka grd kolovoz, a so se organizatorji potrudili pokositi travo in nam tako omogočili tek po mehki podlagi. Še vedno tečemo v strnjeni skupini, saj Simon Alič še hrani svoje moči. Takoj ko smo zavili v gozd, pa Simon ni več zmogel teči počasi. Za njim sem se kot v naprej izgubljeni bitki zapodil s Klemenom Trilerjem, Lukom Miheličem in Markom Tratnikom. Klemen je Simonu nekaj časa še lahko sledil, potem pa je tudi on popustil. Tudi sam sem se hitro znašel v težavah, saj v nogah nisem imel dinamita, kot ga imam navadno. Odnesel mi ga je običajen prehlad, ki sem ga prebolel v preteklih dneh. Zato pravo formo še lovim.

1010031_4340364646761_172538139_n

Pač pa je Lukah Mihelič pokazal koliko moči premorejo njegove noge. Sedaj trasa teka poteka skozi gozd, ki se vse strmeje vzpenja. Luku sledim tesno za petami, vse do zadnjega kilometra. Potem pa me odreže in Luka si v hipu pribori serpentino ali dve prednosti. Proga je v zadnjem kilometru tako strma da skorajda ni mogoče teči. Vseeno je to čisti tekaški užitek, saj tečemo po udobni mehki poti posejani z iglicami. Prav zato ni bilo na tej tekmi nikogar, ki bi nezadovoljen prečkal cilj. Hvala Primorci, da ste pokazali nam Gorenjcem kako se priprav lep gorski tek.

1010444_4340364766764_1697607886_n

Le ena stvar gre na tej tekmi že od vsega začetka narobe. Tekma je postala že dolgočasna, saj je Simon Alič še nepremagan na tej progi. Organizatorji so zato Simonu v spomin na njegovo že peto zaporedno zmago poklonili težak kamnit kip (bolje rečeno skalo), s katero bo kot je obljubil drugo leto tekel na hrbtu da bo tekma bolj izenačena.

QYnWbu6h

Simon Alič s svojo trofejo

Lep gorsko-tekaški pozdrav,

Bojan Ambrožič

2 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.