Rušnata in Požgana Mlinarica

Tako dolgo že nisem bil v hribih da mi že skorajda voda teče v grlo, saj moram tudi letos prehoditi kar lep kos poti. Tokrat sta na vrsto prišla Rušnata in Požgana Mlinarica. Težko bi tema dvema vrhovoma rekel gori, saj sta le vršiča v dolgem grebenu med dolinama Kot in Vrata. Drobna ostanka tistega kar so mogočni ledeniki “pozabili” izdolbsti.

22062013 (46)2

Začel sem v Lengarjevem rovtu v Kotu. Lovska pot se od markirane poti proti Staničevemu domu odcepi po 350 metrih. Za tem  še 200 m sledimo kolovozu ob hudourniku. Za tem pa sem zavil desno navzgor na lovsko stezico. Pot kmalu prečka potok, potem pa se začne strmo vzpenjati v ključih.  Steza mi je zelo všeč, saj je luštna, strma in omogoča lep gorski tek. Velikokrat pa vmes ponudi tudi razgled na severno steno Rjavine. Ta je bila še v hladni sence, med tem ko je v mene Sonce dobesedno nažigalo. To sem razumel kot dober trening za gorski tek v vročini. Čez čas pot začne prečiti v desno med lepimi macesni in gorskimi senožeti.

Rušnata mlinaricaNa Požgani Mlinarici

Potem pa se pot vzpne levo na greben med Kotom in Krmo. Tu je bilo gorskega teka konec, saj je pot od tu dalje prezahtevna (in prenevarna) za tekaški korak. Kmalu steza in gozda pride na plan. Greben je že na začetku izpostavljen in pripelje na prvi neimenovan vršič (na njem je samo možic). Kot velja za vse grebene, so bili razgledi fantastični. Nadaljeval sem naprej proti Rušnati Mlinarici.

greben mlinaricGreben Mlinaric

Kmalu za prvim vršičem se pojavi skalni skok, ki ga označuje odpuljena jeklenica. Skok se da najlažje premagati desno po ruševju. Za skokom je teren nekaj še naprej zelo strm, potem pa se položi na naslednjem vršiču. Rušnata Mlinarica je sedaj že bližje. Vendar nas do nje čaka še en siten prehod v škrbino. Ta greben je na srečo dovolj nizek da se da pri plezanju precej pomagati z obešanje za ruševje. Pri tem spustu pa tega luksuza ni. Na drugi strani škrbine sledi strm vzpon po skrotju med ruševjem. Po nekaj manjših predvrhih sem končno na Rušnati Mlinarici. Po grebenu nadaljujem naprej še prosti Požgani Mlinarici. Greben je tu lažje prehoden kot prej. Spet je treba sestopiti v škrbino, na drugi strani pa se pot rahlo izgubi v Macesju. Poti brez težav sledimo do vrha Požgane Mlinarice.

rjavinaRjavina

Sestop nazaj po isti poti me ni nič mikal. Skoraj raje tečem 20 km iz Vrat v Kot, kot pa nazaj po grebenu. Slišal sem da se z Mlinaric da enostavno sestopiti v Vrata. Ni se mi pa niti sanjalo kje poteka ta pot. Upal sem da me bo v dolino pripeljala stezica, ki se vleče še naprej po grebenu. In res me je polomljeno ruševje  kmalu pripeljala do škrbine in manjšega melišča. Dolina Za Cmirom je bila sedaj le še lučaj daleč. Potem pa se je steza popolnoma izgubila v ruševju. Debelo uro sem iskal kje v ruševju bi se ta pot lahko nadaljevala, brez uspeha. Sedaj ko na Google Earth-u gledam svoj GPS track vidim da sem bil le 40 m od poti, ki poteka spodaj na melišču. Še vedno pa mi ni jasno kje poteka prehod skozi sicer neprehodno gosto ruševje.

guba rjavinaOgromna guba sestavlja severno steno Rjavine in Luknje peči

Zato mi ni preostalo drugega kot da vendarle obrnem in se vrnem nazaj po isti grebenski poti. Hoja po grebenu zahteva veliko koncentracije in mirnih živcev. Takoj ko pa sem prišel na svoj teren, sem sproščen končno lahko vklopil gorski tek in odtekel v dolino. In ta je bil zaradi atraktivne poti zelo uživaški.

22062013 (129)GPS sled

Lep gorniški-pozdrav,

Bojan Ambrožič

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.