Red Bull 400 – Tek po Planiški velikanki 2013

Po lanski fenomenalno uspeli premieri Red Bullov-ega teka na 400 m po Planiški velikanki, je bil letos ta tek že drugič na sporedu. S tem da je bila tekma letos popolnoma razprodana. Zapolnjeno je bilo vseh 300 prostih mest v moški in ženski konkurenci. Zato menim da je tek na dobri poti da v nekaj letih postane prava uspešnica, saj je prireditev zelo zanimiva tudi za gledalce in navijače ob progi. Le teh danes res ni manjkalo, saj so zapolnili skorajda vse prostorčke vzdolž hrbtišča skakalnice.

Boj za zmago (Video: Žiga Trontelj)

635039855440751456_redbull400_05_redbullFoto: Siol Sportal

In še vreme je bilo danes idealno za tek.  Kljub daljšem deževnemu obdobju se je skakalnica skorajda popolnoma posušila. Spolzka proga je bila namreč moja glavna skrb, kar smo dodobra spoznali na “deževnem” treningu teden dni nazaj. Tokrat pa nas je skakalnica pričakala v vsem svoje sijaju- še zadnjič preden jo začnejo prenavljati.

fsdfdsfdsV boju z Ahmetom Arslanom (Foto: Žiga Trontelj)

IMG_6493Šele sedaj vidim kako lepo prednost sem imel (Foto: Žiga Trontelj)

Že lani smo bili priča močni konkurenci v vseh kategorijah. Tokrat pa je bila konkurenca še bolj nabrušena. Med glavne favorite pa so zopet sodili šestkratni Evropski prvak v gorskem teku ter rekorder Planiške proge Ahmet Arslan, Matjaž Mikloša-Mike ter specialist za zelo strme proge Simon Alič. Poleg teh pa nas je bilo v konkurenca vsaj še dva ducata, ki smo lahko računali na uvrstitev med prvo deseterico. Med ženskami pa je bila favorizirana predvsem evropska prvakinja Teresa Stadlober.

Video tretje kvalifikacijske skupine (Video: Žiga Trontelj)

401902_592379967441021_1841390544_nArslan si je v finalu po polovici proge pritekel ogromno prednost pred Aličem in Miklošo, ki pa na koncu ni zadoščala. Sam tečem čisto levo za Miklošo.

Najprej so bile na vrsti kvalifikacije v katerih se je teklo 250 m – do odskočne mize skakalnice. Razporejeni smo bili v pet kvalifikacijskih skupin po 50 tekmovalcev. Iz vsake skupine se je naprej v veliki finale uvrstilo le 5 najboljših tekmovalcev. Poleg njih pa se je v finalne uvrstilo še 25 najhitrejših iz vseh petih skupin. Najprej sem mislil precej taktizirati, češ saj se bom z lahkoto uvrstil v finalne. Potem pa sem ob vsej tej konkurenci videl da prav veliko prostora za taktiziranje ne bo. V prvi kvalifikacijski skupini je s časom 3 min 9 s prepričljivo slavil Matjaž Mikloša-Mike. V drugi skupini je zmagal kolesar Simon Novak.

635039855774176152_redbull400_12_redbullAlič prevzema vodstvo (Foto Siol Sportal)

Sam pa sem tekel v tretji kvalifikacijski skupini, kjer je bil daleč največji favorit Ahmet Arslan. Na štartu sem se postavil čim dlje stran od njega, saj se ga na progi nisem hotel (tudi pomotoma ne) držati. Začetek tekme je bil hiter. Vendar sam sem se držal nazaj, saj sem vedel da bo večina tekmovalcev omagala brž ko bomo stopili v glavno strmino. Trava in mreže so bile suhe, zato mi je dobro steklo. Popolnoma nehote sem z naskokom prevzel vodstvo. Pravzaprav sam tega nisem niti vedel, saj sem bil skoncentriran le na svoje noge in na svoj tek. To sem izvedel sproti od glavnega napovedovalca tekme in pa številčnih navijačev na progi. Nisem mogel verjeti da krepko vodim pred Arslanom! Tudi on je bil verjetno presenečen in je začel pospeševati. Navijači ob progi, so se drli do onemoglosti, ko sem bil bitko z Arslanom. Hvala vam! Ta mi je za tem zaprl idealno linijo, zaradi česar sem moral iskati obvoz čez hlode. Potem pa ga nisem več lovil in sem popustil, saj se nisem hotel uničiti že v kvalifikacijah.  Joj, nikoli si nisem mislil da me bo kdaj moral loviti tak šampion.

635039855857610448_redbull400_14_redbullArslan v ciljih metrih ni mogel odgovoriti na Aličev napadZmaga za Slovenijo! (Foto: Siol Sportal)

Četrto kvalifikacijsko skupino je dobil Nik Mernik.  Peta skupina pa je bila od vseh najtežja, saj so se tu pomerili Simon Alič, Peter Lamovec, Klemen Triler, Žiga Čadež in še nekateri drugi odlični tekači. Vendar zmage na veliko presenečenje ni slavil nihče od naštetih, ampak  atleta Andrej in Martin Koželj. Pretiravanje v kvalifikacijah se jima je kasneje maščevalo v finalu.

9350_10151670874217642_2123746298_nV boju s Petrom Lamovcem (Foto: M. Simjanov)

Pred velikim finalnom pa  so bili na vrsti gasilci, ki so se v gasilskih uniformah pomerili v teku 8 x 50m. Namesto štafetne palice pa si je osmerica predajala gasilsko čelado. Zmago in z njo 2000 € za nakup nove gasilske opreme je šlo v PGD Šentjošt. Štafeti gasilcev je sledila še “klasična” štafeta 4 x 100 m. Šlo je za najbolj neodločeno in napeto tekmo v zgodovini Red Bullovih tekem po skakalnicah. Tekmovalca, ki sta tekla zadnjo predajo sta se  istočasno vrgla v cilj. O zmagovalcu je odločil fotofiniš, saj je bila razlika med prvo in drugo štafeto le 0,8 s. Še dolgo po koncu tekme nismo vedeli kdo je v resnici zmagal. Potem pa so zmago uradno pripisali štafeti, ki so jo sestavljali Žiga Hus, Silvester Jakša, Leon Štrok in Luka Marolt, ki so s časom 3 min 10 s premagali štafeto v sestavi: Jošt Kozan, Blaž Grad, Aljaž Požeš, Žan Koza. Žensko štafeto pa je dobila ekipa v postavi: Urša Belaj, Katja Kozjek, Anja Mejač, Tajda Starman (4 min 38 s)

Štafete (Video: Žiga Trontelj)

vfcvccxvcxv vdfgfdg

Za tem je bil na vrsti finale žensk posameznic. Zmago si je zoper pritekla Avstrijka Teresa Stadlober pred slovenskima tekačicama Nejo Kršinar in Leo Einfalt. Vreme se je sedaj začelo kisati. V Tamarju se je usulo pravo neurje, tudi v Planici so že začele padati prve dežne kaplje. Pričakovali sem da bo zdaj zdaj še Planico zajelo neurjo. Na srečo pa je nevihta za las zgrešila Dolino pod Poncami.

gasilci na pomočGasilci

gasilci Zmagovalna gasilska štafeta iz vrst PGD Šentjošt

Sedaj je bil na vrsti veliki finalne med moškimi. Moja taktika je bila tokrat da začnem rezervirano. Čeprav je tekma na videz kratka, je za nas tekače v resnici prekleto dolga. Sploh če se zaženeš preveč je potem do vrha vse samo eno trpljenje. Že od štarta tekme je šlo zelo hitro. Kljub temu da sem tekel na moč, sem začel izgubljati priključek z najboljšimi. V ospredje so se po pričakovanju prebili Arslan, Alič in pa Mikloša, ki so si pred preostalo konkurenco pritekli kar lepo prednost. Na hrbtišču skakalnice nisem niti imel časa gledati. Šele na mizi sem videl da za najboljšimi zaostajam za okoli 30 m. Visoke stopnice prek mize so bile spet najtežji del proge.

635039855494655636_redbull400_06_redbullFoto: Siol Sportal

arslanMatjaž Mikloša – Mike in Ahmet Arslan

Potem pa je sledil peklensko dolg in strm zaključek navzgor po zaletišču skakalnice. Teči nisem mogel, saj so noge močno pekle. Vsak nadaljnji korak je bil pravi napor. Vseeno sem z dolgimi koraki počasi pridobival. Potem pa sem zaslišal novico da je zmagal Simon Alič (5 min 11 s) pred Ahmetom Arslanom (5 min 18 s) ter Matjažem Miklošo (5 min 24 s). To da je naš gorski super šampion premagal Turškega tekaškega cesarja Ahmeta Arsalna, mi je vlilo moči da sem stisnil še nekaj preostalih metrov do cilja. Seveda pa so bili mi tu močno v pomoč tudi številni navijači! Tako dobrega vzdušja kot je tu v Planici ni nikjer. To človek mora dožieti!  Končal sem kot absolutno osmi, s časom 5 min 59 s. S tem je bil moj cilj da končam v najboljši deseterici tudi izpolnjen. Poleg mene pa so v njej končali še Simon Novak na 4. mestu, Luka Mihelič (5.), Andreas Trockner (6.), Peter Lamovec (7.), Gregor Mlakar (9.) in Rok Bratina (10.).

simon aličVeliki zmagovalec Simon Alič

Na samem koncu pa je imel čast zaprtja prireditve skakalec Robert Kranjec, ki je na ta način simbolično končal neko obdobje Letalnice bratov Gorišek. Skakalnico bodo že čez nekaj tednov začeli temeljito prenavljati, s čimer jo bodo povečali na velikost tiste v Vikersundu. Se vidimo spet na tekmi na še večji letalnici!

  • Neuradni rezultati (kliknite na sliko):

rezultati rezultati3

 Lep gorsko-tekaški pozdrav,

Bojan Ambrožič

12 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.