Zgornji steber Brane

Letošnje vreme bomo poskušal čim prej pozabiti, saj si takega v prihodnosti ne želimo več. Eno redkih vremenski izboljšanj pa smo vendarle izkoristili za vzpon po Severnem stebru Brane.

fdsfdsfRazgled s smeri

Turo smo začeli Pri Jermanci v Kamniški Bistrici. Potem pa smo se po markirani poti povzpeli do Kamniške koče na Kamniškem sedlu. Spodaj v dolini je bilo sicer kar toplo, na sedlu pa je konstanto zelo močno pihalo. S koče se smer Severni steber V Brani zelo dobro vidi. Na srečo je bila sama smer videti popolnoma kopna. Več težav smo videli pri sestopu na severno stran gore, kjer ležijo še obsežna snežišča.

IMG_3433_2Zgornji steber Brane

V smer vstopimo levo od izrazite zajede, ki seka vzhodno steno Brane. Prvi raztežaj poteka bolj ali manj samo po lahko prehodnem skrotju. Zato smo plezali nenavezani. Potem pa smo se usmerili proti levi – na raz stebra. Težave se gibljejo med I in III. Vzdolž smeri nas vodijo klini.

IMG_3447dfdgf planjava

V tretjem raztežaju se pojavi prva težava- krajši skalni skok, kjer je prvič treba malce potelovaditi. Orientacija v smeri je še vedno enostavna, saj ves čas plezamo po oz. ob razu. Na desni strani pod nami pa poteka zajeda, kjer poteka zimska različica smeri. Konec tretjega raztežaja je najtežje mesto v smeri. Tu moramo preplezati kakšne 4 m  visok previsen skalni skok ocenjen s IV-, mogoče pa bi se ta detajl zaslužil še kaj višjo oceno. Kolega sta se z lahkoto prebila čez, sam pa sem se moral kar pošteno potruditi.

dsdfdsfsdfdsf dfdsfsdfds

fdsfsd

Za tem nas je raz pripeljal v zatrep zajede. Pod sklanim stolpom smo prečili desno in se prek zagozdenega balvana prebili na travnat vrh Šije. Tu smo se odločili da imamo dovolj vetra in mraza, ki sta nas bičala cel dan. Nagrada za vztrajnost pa je bil lep pogled na zelo vodnat slap Rinka. Sestop s Šije je bil skorajda v celoti kopen, med tem ko je vršni del Brane še dobro zalit.

slap rinkaSlap Rinka

severna stranNa severnih straneh je še precej snega

sdasdasdasdasdasda

Lep gorniški pozdrav,

Bojan Ambrožič

1 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.