Škrbinska plošča

Škrbinska plošča je ime za veliko enotno ploščo apnenca, ki gradi južno steno Vrha nad Škrbino. Plast sestavlja plastovit zgornjetrisani dachteinski apnenec s horizonti megaladontidnih školjk. Vzrok za nastanek plošče je v tem da plasti apnenca, ki gradijo Vrh nad Škrbino vpadajo vzporedno s smerjo pobočja, kar je zelo ugodno za nastanek mogočnih zdrsov po vpadu plasti. In pravzaprav točno to Škrbinska plošča v resnici je: – ostanek ogromnega kamninskega zdrsa. Seveda to še zdaleč ni edini primer zdrsa v Sloveniji, je pa zagotovo daleč najlepši. Zanimiv zdrs najdemo tudi v Bovški kotlini na hribu Javoršček (foto).

Škrbinska plošča (Foto: Ksena)

Poplezavanje za ogrevanje

Kasneje je plošča močno zakrasela. Zato jo prepredajo številni žlebiči, ki so med seboj vzporedni in večinoma potekajo v eno smer. Tudi to ni presenetljivo, saj so žlebiči vezani na sistem(e) razpok v apnencu. Razpoke potekajo nekoliko poševno glede na vpad same plasti. Zato ni najlažje plezati naravnost navzgor po plasti, ampak  nekoliko v desno – v smeri  razpok.

Vstop v smer Beli biserček

Zakraselost terena pa je na tem območju izredna. Na bližnjem Tolminskem Migovcu so  jamarji pred kratkim uspeli odkriti najdaljši jamski sistem v Sloveniji (dolg kar 24.9 km) ter tako vzeli dolgoletni primat znameniti Postojnski jami. Zagotovo pa jamarji še niso rekli zadnje besede in nestrpno se pričakuje nova odkritja s katerimi se bo jama v naslednjih letih zagotovo podaljšala še za nekaj kilometrov. Sicer pa je v Sloveniji trenutno registriranih okrog 10200 jam, vsako leto pa se najde okrog 200 – 300 novih.

 

Do Škrbinske plošče smo sem povzpeli po markirani poti s Tolminskih Raven prek planine Razor. Sam peš dostop niti ni tako dolg, kot je sama vožnja do Tolminskih Raven. Zato mogoče naslednjič ne bi bilo slabo razmisliti o nekoliko daljšem dostopu z Bohinjske strani prek Komne, planine Za Migovcem ter Škrbine; ter tako prihraniti kak liter bencina. Markirana pot s pl. Razpor proti sedlu Škrbina pripelje udobno prav pod vznožje Škrbinske plošče.

 

Odločili smo se da bomo splezali smer Beli biserček (IV/III, 150 m). Začetek smeri poteka nekaj 10 m levo od najnižjega dela plošče ob nekoliko večji razpoki. Smer je v celoti navrtana s svedrovci (in to kar precej na gosto), na kar pa nismo računali saj je v (nekoliko zastarelih) opisih smeri pisalo drugače. Vseeno je zelo dobro imeti s seboj nekaj metuljev, najbolje večjih velikosti. Smer se skorajda v celoti pleza na trenje, saj je plošča zelo gladka. Ne predstavljam pa si kako poteka tu plezanje kadar je stena mokra. Zagotovo pa težavnost smeri v trenutku naraste za eno ali dve stopnji.

Mi smo kljub nekoliko negotovi napovedi imeli dobro vreme. Mogoče bi si želeli le kakšnega oblaka manj za boljši razgled v dolino. Tudi temperature so bile še kar ugodne da se nam ni nohtalo. Smer smo preplezali v treh raztežajih, zadnjega pa smo preplezali nenavezani. Sam sem zelo užival v plezanju, saj ni nikjer izpostavljeno. Poleg tega pa je kvaliteta skale v plezalskem smislu odlična. Skala je ponekod ostra kot britev in če zgrabiš oprimek ni nobene skrbi da se ti bo odlomil. Naklon plošče znaša okrog 45 °, torej kakšnih 10 ° več kot včeraj na Red Bull teku v Planici. Ploščo so pozimi tudi že presmučali.

Z vrha plošče smo se po skrotju vzpeli na Vrh nad Škrbino ter se po markirani poti vrnili v dolino. Škrbinska plošča je zagotovo velika naravna znamenitost, ki si jo je vredno ogledati tako od daleč, kot tudi po plezalsko ali pa po geološko nekoliko od bližje.

GPS sled plezanja po Škrbinski plošči (na tistih mestih, kjer je sled bolj gosta, smo imeli sidrišča)

Balvaniranje

 Na Vrhu nad Škrbino

Lep gorniški pozdrav,

Bojan Ambrožič

2 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.