5. Pomladni tek po ulicah Jesenic

Zemlja je letos nekje na svoji dolgi poti okrog Sonca pozabilo en cel lesti čas: – zimo!  Na njeno mesto pa pristavila pomlad. Počasi me začenja skrbeti kaj nas čaka poleti. Če bo šlo tako naprej – najverjetneje puščava. Sicer pa mi tako brezhibno vreme nadvse godi. Zaradi toplega vremena se je tekaška sezona začela še nekoliko prej kot ponavadi. Zelo me vseli, ko na ustaljenih tekaških poteh srečujem vse večje število tekačev in tekačic.

(Foto: Mario Ponjavič / Matjaž Vrhunc)

Na Gorenjskem pa se je tekaška sezona uradno začela prav danes s Pomladnim tekom po ulicah Jesenic. Tek je tokrat potekal že petič zapored. Vendar je letos prvič štel kot uvodna tekma za Gorenjski pokal v rekreativnih tekih. Sam sem mnenja da povsem upravičeno, saj sem na teku nastopil že četrtič. Organizacija pa je bila vedno nad povprečjem, podpovprečni štartini navkljub.

(Foto: http://zsport-jesenice.si/info.php?id=rez&x=12027)

Edina stvar, ki mi pri tej tekmi ni všeč, je proga, ki je skorajda povsem ravninska. Teče se 5 km v rahlem vzponu s centra Jesenic proti Hrušici in potem še nazaj. Zaradi lepega vremena se nas je letos na štartu zbralo kar 120 tekačev. Zaradi močnega zahodnika je bilo na štartu vseeno kar nekoliko mrzlo. Na srečo nam je v prvih petih kilometrih pihal v hrbet. Poleg tega pa me veseli da ta veter ni pokvaril poletov, ki so v Planici potekali, ravno ob tem času.

Umetnina izpod rok spretnega kovača

Začetek tekme je bil zelo hiter. Izoblikovala se je močna vodila skupina, kateri žal nisem uspel slediti niti na začetku. Vseeno sem nekaj časa vsaj približno poskušal obdržati stik z vodilnimi tekač. To je bila napaka, ki me je stala da sem omagal že v drugem kilometru. Tekma se niti še začela ni. V mojih pljučih in nogah pa ni bilo prav ničesar več. Tako sem le še nemočno čakal in upal da bi bilo čim prej vsega konec. Pa ni bilo! Tekači so me prehitevali drug za drugim. Sam pa nisem uspel najti rešitve. Prehitel me je tudi Anže Božič, ki je tekmo končal z odličnim časom 35:28. Po obratu na petem kilometru sem se vendarle uspel vsaj toliko pobrati da nisem več izgubljal. Vseeno sem (tako kot vedno) tekel na meji svojih sposobnosti. Tokrat je bila žal ta meja postavljena izredno nizko. Čemu je to vzrok, je drugo vprašanje. Najverjetneje pa 14 dni dolga viroza, ki sem jo prebolel prav pred kratkim.

Moj prihod v cilj (Foto: Mario Ponjavič / Matjaž Vrhunc)

Danes najhitrejša- Neja Kršinar in Janez Mulej 

Ko sem začel teči proti cilju, se mi ni šlo za nobeno visoko mesto in nič. Vseeno sem za zabavo v ciljnih metrih zelo močno pospešil in za delček sekunde uspel prehiteti kolega Miha Ažnika. Upam da mi te poteze ni zameril. Tak ciljni finiš vedno izvedem če mi v nogah ostane vsaj delček moči, saj se mi je že velikokrat zgodilo da so ciljni metri odločali. Prav tako pa je tak tek za gledalce bolj zanimiv. Skratka, končal sem šele na 20. mestom s skromniim časom 36:56. Pravzaprav sem slabše kot danes, tekel na tej progi le na prvem pomladnem teku pred štirimi leti. Zmaga med moškimi je šla Janezu Muleju pred Gašperjem Bregarjem in Janezom Ferlicom. Med ženskami pa je zmagala Neja Kršinar pred Petro Race in Eriko Melihen.

Arhiv:
1. Pomladni tek: https://bojanambrozic.wordpress.com/2008/03/15/1-pomladni-tek-na-jesenicah/
2. Pomladni tek: https://bojanambrozic.wordpress.com/2009/03/14/2-pomladni-tek-po-ulicah-jesenic/
3. Pomladni tek: https://bojanambrozic.wordpress.com/2010/03/14/3-pomladni-tek-po-ulicah-jesenic/ 
 

Se vidimo na naslednjih tekmah in lep tekaški pozdrav,

Bojan Ambrožič

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.