7. Tek na Dražgoško goro

Na tej tekmi sem se po zelo dolgem premoru končno vrnil na tekaške tekme. Pavza, ki sem si jo privoščil seveda ni posledica moje lenobe oz. dejstva da se mi kar naenkrat ni ljubilo več teči. Pravzaprav se je zgodilo povsem nasprotno. Celo zimo sem pridno treniral. Spomladi pa se mi je študijskih obveznosti nabralo toliko, da sem dobesedno pregorel. Noben moj tekaški “podvig” se ne more primerjati s psiho-fizičnimi napori, ki sem jih doživljal na faksu. Saj sem jih zdržal. Moje telo pa ne! To je bil eden izmed razlogov da sem na koncu (študijskega leta) precej hudo zbolel in bolezen se mi je vlekla kar mesec dni. Pa še gleženj sem si hudo zvil zaradi česar še zdaj rahlo šepam. Torej ves ta čas, ko sem manjkal na tekmah, sem se počasi sestavljal.

Zmagovalec – Gašper Bregar (foto: Vilko Božič)

In prav danes na moj 22. rojstni dan sem se počutil spet dovolj dobro pripravljenega da se poskusim na tekmi v gorskem teku. Razlog zakaj sem se odločil, da se vrnem na tekaške proge prav v Dražgošah pa je ta da sem na tej tekmi se nastopil že trikrat pred tem in prav nikoli nisem domov odšel razočaran, saj je bila organizacija vedno na visoki ravni. Pa še proga mi je pisana na kožo.

Boštjan Hrovat (foto: Vilko Božič)

Nobenih skrivnosti torej s progo zame ni bilo. Bila pa je ena velika skrivnost – v kakšni formi sem. Imam veliko žejo da bi naslednjo soboto nastopil na precej zahtevnejšem gorskem Teku na Črno prst. Zato je bila uspešen nastop na tej tekmi zame nekakšen test ali sem sposoben spet nastopati na težkih tekmah v gorskem teku.

Vrh prvega klanca (Foto: Igor Mohorič Bonča)

Prav spočit na štart tudi nisem prišel, saj sem bil v zadnjem času res veliko v hribih (službeno). Poleg hribov pa imam v nogah še težke ravninske treninge. Tekel v hrib pa letos skorajda nisem. Obdan z vsemi temi mislimi res nisem vedel kaj lahko od sebe pričakujem na tej tekmi. Zato sem se zaradi previdnosti na štartu postavil kar v začelje. Tekmece sem še vedno zelo dobro poznal, saj je večinoma šlo za dobre stare znance. Veselilo pa me je da se je teka udeležilo tudi nekaj svežih obrazov.

V zadnjem kilometru proge

Že kmalu po štartu v Rudnem se začne precej dolg in zelo strm klanec. Do sedaj sem ga še vedno pretekel. Nisem bil pa prepričan, če ga bom sposoben tudi letos. Vendar mi kljub začetni zakrčenosti, noge stečejo. Počasi in z užitkom se prebijam iz začelja proti ospredju, med tem ko se nekateri že precej mučijo.  Na tem klancu je vedno potrebno nekoliko previdno trošiti z močmi. Res da doprinese večji del višinske razlike na progi. Vendar je za njim še velika večina (okrog 6 km) proge do cilja. Vmes je tu nekaj krajših in srednje zahtevnih spustov, kjer sem še dodatno pridobival. Na spustih sem noge popolnoma sprostil. Tako da sem imel občutek, kot da tečem na dveh prožnih vzmeteh in to brez vsakega najmanjšega napora. Hitrost, ki sem jo dosegel na dnu spusta sem potem prenesel še v začetek novega klanca.

Sledil je dolg odsek v rahlem spustu skozi Dražgoše, kjer pa tudi nisem imel težav, saj sem v zadnjem času največ treniral hitrost prav na dolgih povsem položnih spustih. Na tem mestu sem ujel takrat tretje uvrščenega Mirka Janjatoviča. Že na naslednjem vzponu pa sem mu brez težav pobegnil. Pred mano sta ostala le še Gašper Bregar in Boštjan Hrovat. Vendar nisem mogel prav veliko storiti, saj sta mi pobegnila že predaleč. Do cilja sem razliko do Boštjana Hrovata zmanjšal na le dobrih 10 sekund in si pritekel odlično tretje mesto absolutno. Čas, ki sem ga dosegel je bil sicer kar okrog 50 s slabši kot lani. Vendar nikakor nisem pričakoval da bom odtekel tako dobro. Zato ni več nobenega dvoma da se 3. septembra vidimo na 18. teku na Črno prst.

Najboljši trije tekmovalci

Še enkrat dajem iskreno pohvalo organizatorjem za super organizacijo prireditve. Želim ji le vztrajnosti da bodo pri svojem delu nadaljevali ter seveda da bi njihovo trdo delo naslednjo leto tekači nagradili z boljšo udeležbo.

Lep gorsko-tekaški pozdrav,

Bojan Ambrožič

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.