Predpremiera filma Sfinga

Predpremiera igranega dokumentarnega filma Sfinga se je odvila danes, 7. aprila, v Kinodvoru po tiskovni konferenci.

Napovednik

Film govori o zadnjem problemu v Severni Triglavski steni oz. o zadnji zastavljeni Sfingini uganki našim alpinistom. Prva drzneža, ki sta Sfingo tehnično splezala sta bila sicer Ante Mahkota in Peter Ščetinin, katerima sta prosto leta 1995 sledila še Gregor Kresal in Miha Kajzel.

Glede na to da bo premiera šele čez teden dni na 5. mednarodnem festivalu gorniškega filma Domžale v Cankarjevem domu, verjetno kaj več o sami vsebini ne smem povedati. Lahko pa povem da bodo gledalci zagotovo uživali v duhoviti pripovedi filma ter enkratnih (helikopterskih) posnetkih naših Julijskih Alp. Da pa ne bodo samo oči zadovoljne, film dodatno napolni še odlična Siddhartina glasba. Gledalce alpiniste bo gotovo začelo srbeti da bi se še sami poskušali spoprijet s Sfingo. Mene pa bo zaenkrat zadovoljil že pogled čez njen prepaden Obraz v dolino Vrat dober kilometer spodaj.

Režiser Vojko Anzeljc

Mahkoto in Ščetinina v filmu zaigrata  alpinista Anže in Miha Marenče. Kajzel in Kresal pa sta igrala sama sebe. Poleg njiju so v filmu igrali še številne drugi slovenske legende alpinizma. Žal pa sta manjkala preminula alpinista Tomaž Humar in pa Pavle Kozjek, katerima je film  med drugim tudi posvečen.

Sfinga, kot sem jo posnel teden dni nazaj

Tudi sam sem bil priča snemanju filma, ko sem tekel na Triglav. No, pravzaprav sem bil jaz tisti Črni Peter, ki je pokvaril film in ponesreči tekel čez kader. Ustvarjalcem filma sem se danes uspel osebno opravičiti. Ti pa so me uspeli prepričati da je šlo le še za eno smešno prigodo več, pri procesu nastajanja filma.

Robert Pečnik je prvi, ki je opravil skok BASE s Sfinge

Film pa še ni čisto dokončan, ker se istočasno snema še dokumentarni film o filmu. Filmske ustvarjalce namreč zanimajo tudi prvi odzivi občinstva na film. Te bodo bodo kasneje  predstavili v dokumentarcu o filmskem nastajanju Sfinge. To bo gotovo še en zanimiv film, ker se samo snemanje filma lahko po težavnosti kar primerja z njenim plezanjem.

Dvorana se počasi polni

Sam sem bil zelo zadovoljen z ogledom tega dokumentarca, saj me že 10 let (od Jurskega parka dalje) ni noben film spravil v kino. Vesel sem da me je ravno ta! Mogoče se bom sedaj malce “poboljšal” in se večkrat odločil za ogled filma v kinu.

2 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.