Šumberk – državno prvenstvo v štafetnem gorskem teku

Človek kar ne more verjeti koliko različnih in nenavadnih športnih disciplin so si v športni zgodovini uspeli izmisliti. Med te športe nedvomno sodi tudi štafetni gorski tek. Letos se mi je prvič ponudila priložnost za to zanimivo tekmovanje na Šumberku. To je manjši grič s trim stezo, ki služi rekreaciji prebivalcem Domžal.

Štafetna predaja (Foto: Gorski teki)

Bolj kot kaj drugega, me je tokrat skrbelo kako zahtevno progo so nam pripravili. Slišal sem da je bila lani tukaj po močnem deževju prava blatna drsalnica. Danes tega sicer ni pričakovati, ker je letošnja pomlad za zdaj nenavadno sušna. Vseeno so mi “obljubili” zelo razgibano traso s številnimi tehnično zahtevnimi spusti. Neka mladinko si je že uspela zviti gleženj. Prav tega pa sem se tudi sam najbolj bal. Zato sem  se odločil da bom tekel z opornico za gleženj.

(Foto: Gorski teki)

Kot prvemu je krog po Šumberku uspelo zaključiti Gašperju Bregarju iz ekipe KGT Papež 1. Odtekel je odličen čas, kljub temu da je na strmem ciljnem spustu grdo padel. Nekaj sekund za njim je (kot drugi) svoje delo opravil še Uroš Tomec in mi predal štafeto. Navkljub temu da sem o tej progi slišal marsikaj, sem bil presenečen nad progo. Pravzaprav mi je bila celo všeč, ker postreže s strmimi vzponi in pa atraktivnimi spusti, ki se z veliko frekvenco ves čas med seboj izmenjujejo. Zaradi svoje ožine in ovinkavosti pa daje občutek, da tečeš hitro. Če bi jo imel kje v bližnji okolici, bi za zabavo po njej tekel vsak dan. Vendar se zavedam da je to tako le kadar je proga tako suha, kot je danes. Če bi bilo blatno, bi bila to popolnoma druga zgodba. Pa še to bi dodal, da zaradi svoje kratkosti (2 km) in majhnega števila višinskih metrov, ki jih premaga, to nikakor ni gorski tek.

(Foto: Marjan Zupančič)

Vesel sem bil da so mi gležnji zdržali (tudi v ciljnem spustu) in da sem še zadnjemu članu naše ekipe (Metodu Bregarju) uspel predati štafeto še vedno kot drugo uvrščeni. Tudi Metod je odtekel odlično in nam tako pritekel naslov državnih podprvakov v štafetnem gorskem teku. Ob tem se seveda zavedam da je bila konkurenca slaba, z izjemo zmagovalne štafete (Gašper Bregar, Marjan Zupančič in Sebastijan Zarnik), ki jim je uspelo popraviti rekord proge.

Res škoda da je državno prvenstvo postala tretjerazredna tekma.

REZULTATI: http://www.ak-domzale.si/assets/koledar_dogodkov_2011/april/sumberk_2011_rezultati.pdf

Lep tekaški pozdrav,

Bojan Ambrožič

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.