Moj prvi strokovni članek: Nova najdba paleozojskega glavonožca iz Karavank

Lani novembra sem na tem blogu poročal, da sem na Spodnjih Počivalih v Javorniških rovtih našel zanimiv fosil glavonožca. Že pri prvem pregledu fosila je dr. Vasja Mikuž podal mnenje da gre za redko in pomembno najdbo. Kasneje sem fosil pokazal še mag. Matiju Križnarju iz oddelka za paleontologijo Prirodoslovnega muzeja Slovenije. Tudi on je izrazil zanimanje za glavonožca. Zato sva se odločila da napiševa strokovni članek, ki je bil objavljen septembra 2010 v reviji Proteus.

Žal samega članka ne smem objaviti tu na tem prostoru. Pa ne zato, ker bi se meni šlo za avtorske pravice, ampak ker z objavo v reviji vse avtorske pravice preidejo na omenjeno glasilo in besedila ni dovoljeno vnovič objaviti še kje drugje. Vseeno lahko povzamem da gre za primitivnega amonoida iz družine Medlicottiidiae, ki je živel v obdobju gzelija (pred 303 – 299 milijoni leti). Gre za sploh prvo najdbo glavonožca iz omenjene družine pri nas.


Članek v Proteusu

Veseli me da mi je uspelo objaviti znanstveni članek že v prvem letniku študija. Še bolj pa se veselim novih izzivov!  Kot sem tudi že poročal, je maji lani na Mežaklo padel kamniti meteorit (hondrit). Precejšen del meteorita, ki je v atmosferi razpadel na več kosov, so na srečo uspeli najti in so sedaj na voljo znanstvenemu proučevanju. Veseli me da bom lahko svoj delček v mozaiku znanja o meteoritu pristavil tudi sam. V okviru svojega diplomskega dela bom na Inštitutu Jožef Štefan z elektronskim mikroskopom raziskoval hondrule v meteoritu in poskušal med drugim tudi ugotoviti starost in nastanek meteorita. Zelo se veselim dela na meteoritu, saj bližje vesolju, kot na “kamnih iz vesolja” verjetno ne bom nikoli.

239,1 gramov težak kos Mežakelskega meteorita imenovan BOJO (zbirka Prirodoslovnega muzeja Slovenije)

Lep geološki pozdrav,

Bojan Ambrožič

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.