Begunjščica po Centralni grapi

Zajeta slikaHvala ti vreme, da nam v zadnjih dneh tako nenavadno dobro služiš! Še enkrat prisrčna hvala! Moral bi počivati, ker me v naslednjih dneh čakajo težke tekme, a nisem zdržal doma. Bom pač tekel malce slabše. Da si vendarle prihranim nekaj moči sem se odločil za nekaj kratkega, a zato nič manj zanimivega – Begunjščico po Osrednji (Centralni) grapi. Črna ovca

Osrednja grapa z Zelenice

Cesta na Ljubelj prihrani vsaj eno uro hoje.  Kolovoz na Zelenico pa tudi hitro pripelje pod severno stran Begunjščice. Tako sem bil zelo hitro v tako meni ljubem gorskem okolju.
sfgs
V Centralni grapi je še ledeno
Sneg zelo hitro pobira in ga na Begunjščici ni več veliko ostalo. Južna pobočjo so kopna, razen posameznih hudourniških grap. Na severni strani pa sneg še vedno sega do Zelenice. Tu in tam pa so vmes že tudi zaplate kopnine.
fgfd
Naklonina ni prehuda
Gaz čez melišču v Osrednjo grapo je bilo na srečo že narejena. Po njej sem lahko hodil kot po stopnicah.
Hoja po “celem” snegu pa bi bila zelo naporna, ker se  sneg predira do goleni. Melišče je proti vrhu vse bolj strmo. Po pol ure hoje pripelje gaz v zelo ozko Centralno grapo. Z doline se zdi da se stena Begunjščice tu zapre in da prehoda ni, a je to le optična prevara. Držati se moramo le nekoliko desno, ker je levi prehod veliko težji, ker pripelje v strmo grapo Y. Centralna grapa pa dosega naklonino do okoli 45°. Brez derez ni šlo, ker je grapa ves čas v senci in je bil sneg zelo trd, celo leden. Proti vrhu imamo več podvariant za prehod na greben, ki se razlikujejo predvsem po naklonini. Izberimo tisto, ki čim manj prečka snežne opasti.
ad
Pogled z grebena skozi Osrednjo grapo na Zelenico

Osrednja grapa se je izkazal, kot zelo prijeten zimski pristop zato, ker pripelje tik pod vrh Begunjščice, kar prihrani hojo po grebenu.
Sestopil sem po Šentanskem plazu, ki je bil prekrit z zelo južnim snegom po katerem sem se lahko sankal po riti. Samo 15 minut sem potreboval in že sem bil v dolini. Snežni jeziki se končajo pri zgornji postaji prve žičnice na Zelenico. Spust je bil zelo adrenalinski in takoj bi ga bil ponovil, ko bi imel čas.
ad
Luksuzno hiter sestop omogoča Šentanski plaz

Lep gorniški pozdrav,
Bojan Ambrožič

3 comments

  • Ja, kratka a sladka je ta Begunjščica v tem času, jest sem podobno varianto opravil dober teden nazaj s smučmi. Ampak s tistimi 45° si pa vendarle nekoliko pretiraval – 5 jih lahko mirne duše odšteješ, pa boš dobil najvišji naklon v Centralni. 😉

    Všeč mi je

  • Se strinjam glede naklona – to številko sem pač nekje prebral. Se tudi meni zdi da je manj. Le na vrhu kjer sem lezel čez eno opast je bilo pa sigurno toliko ali pa še nekaj več.

    Všeč mi je

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.