Lune je zmanjkalo, Stol pa ni ostal prazen

Novo leto sem zaključil astronomsko – v pričakovanju delnega Luninega mrka – bolj kot pa nekega trivialnega prestopa v novo leto. V deževnem vremenu moraš biti res velik optimist da se lotiš postavljanja teleskopa. Ko sem dokončal “delo”, se je samo še bolj vlilo. Tudi sam sem si mislil da bo teleskop danes le še en kičast novoletni okras. Vendar Luna se je vsake toliko časa vendarle pokazala izza gostih črnih oblakov. Tisti sivi, ki so še ostali pa ne bi smeli povzročati težav. Teleskop zbere dovolj svetlobe da se Luno vidi tudi skozi oblake. Mrk se je začel, deževalo pa ni nič manj silovito. Močna (odbita) svetlobe Lune je presevala skozi oblake, tako da jo ni bilo težko najti. Moral sem počakati da se vsaj za trenutek razklenejo temni oblaki da sem teleskop lahko pravilno izostril. Ko mi je to uspelo, sem nekaj minut lahko užival v mrku. Poleg same Zemljine sence na Luni sem opazoval tudi nekaj izrazitejših kraterjev, kot je npr. Tycho. Bilo je nenavadno, saj je šlo za moje prvo teleskopsko opazovanje v dežju. Zelo sem pazil da je bila cev vsaj dober meter od roba strehe, da ne bi slučajno kaka kapljica vode zašla v teleskop in povzročila katastrofe. Naslednji Lunin mrk bo šele 21. decembra 2010. Sicer bo šlo za popoln mrk, a iz naših krajev bo delen, ker bo Luna v času mrka že zahajala.

Manj snega, kot lani JUNIJA!

Na prvi novoletni dan sem si zaželel da bi zasedel svoje mesto v hribih. Kje? Na najvišjem »kosu pohištva« v Sloveniji – Stolu.

Še preden sedem v avto začne deževati. Pa se ne prestrašim, ker je napoved da padavine Alp ne bodo zasedle. V Završnici sem res pred vsakim znamenjem padavin. Karavanke kar žarijo v jutranji zarji. Proti Valvazorju hudo napadem. Po položnejših delih tečem, kot da ne bi šerpal deset kilogramskega nahrbtnika. V strmejših pa cepin, dereze in ostala težka zimska oprema zmagajo nad mano in moram grizti kolena. Vendar sem s tem tempom hitro mimo Valvazorja tam kjer sem si tako želel biti. Na snegu, v tihi belini, ki je ni dol v dolini. Nočem več hiteti! Zakaj bi?! Če sem končno tu – tu v tej lepi snežni gorski tihoti.

Grapa tik na Prižnico

Žirovniška pot je zoperna in poledenela. Prava snežna meja pa in s tem zimski vzpon se začne šele na Prižnici. Vstopim v osrednjo grapo med obema Stoloma. Ta izbira je bila pravilna, saj je orientacija najlažja. Začne močno snežiti, pa tudi megla postaja vse gostejša. Sneg se predira približno 10-20 centimetrov globoko. Sneži tako močno da me skrbi da mi bo gazi zamedlo, zato spet napadem. Na sedlu med obema Stolom sem v slabih dveh urah. Vzpon na sam vrh pa je bilo bolj tipanje v megli, kot pa prava hoja. Prave razlike med nebom in snežno podlago ni. Takoj ko sem opazil vrh gore, sem se ustavil da slučajno ne bi napravil koraka preveč. Sestop do sedla je minil v podobni previdnosti.

Naprej po grapi navzdol pa je šlo mnogo lažje. Grapa je največji snežni tobogan, kar jih poznam. Kar je navzgor vzelo uro, je bil navzdol le vprašanje minut. Navdušen nad spustom nisem grape spustil pri Prižnici, ampak sem nadaljeval po njej navzdol. Šlo je še bolje! A ne, v glavi sem si ustvaril le utvaro da bo izhodni skok iz grape zalit s snegom. Kje pa! Nekajmetrski prepad se pojavi pred mano. No, pa sem si prislužil še nekaj dodatnih minut gaženja navkreber.

Gosta megla na vrhu


Turnim smučarjem pa v opozorilo da snega še vedno ni dovolj za varen spust. Tudi v grapi tu in tam izpod snega gleda kaka večja skala.

Sneg je prešel v dež nekje na pol poti med Prižnico in Žirovniško planino.

 


Lep astronomsko- gorniški pozdrav

Bojan Ambrožič


One comment

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.