Fossil hunting

Pisanje začenjam z opravičilom, ker tu na tem prostoru nisem zapisal niti ena same vrstice. Letošnja zima niti malo se spominja na lansko. Snega je še v gorah malo. Muhasto vreme pa mi je prekrižalo vse načrte da bi se lahko v gore odpravil varno. Zato sem prost čas med novoletnimi počitnicami izkoristil za nabiranje fosilov.
V najhujših poplavah v zadnjem času sem našel kanček pozitivnega v tem da je voda oderodirala in razgalila sveže plasti kamnin v najdiščih fosilov, ki so bila poprej popolnoma izropana. In res sem imel takoj naslednji dan po poplavah največ sreče. Žal v prvem semestru še nismo imeli paleontologije tako da fosilov še ne znam sam določiti.
Apnenec s forameniferami (mikrofosili) z Dovžanove soteske. Tudi znamenita fuzulinida Swagerina Carniolica je med njimi.
 
Fenestella sp.- (mahovnjaki)

Neko seme
Pozitiv in negativ lista katere rastline?

Spiriferidni ramenožec

Leto sem začel z vestjo da nas astronome v letu 2009 čaka celoletno praznovanje, saj je to leto Mednarodno leto astronomije. Šlo je vse po načrtih. Res se je v tem letu zvrstilo veliko prireditev, ki so astronomijo približale širši množici. Glavni organizatorji so zato za svoje delo UPRAVIČENO dobili posebna priznanja. Sam pa sem vesel da sem bil tudi majhen kamneček v mozaiku in da sem se udeležil nekaterih prireditev. Moram priznati da so bile nepozabne in da sem zelo užival. Le kdo bi lahko pozabil množico deset tisočev radovednežev, ki se je v Tivoliju zgrinjala (tudi) pri mojem teleskopu? Ne ta in ostali trenutki ostajo zaklenjeni v meni, kot del najlepšega leta v mojem življenju. Skorajda bi jokal, ker se le to prehitro končuje. A, ne bom ker se bo končalo na najlepši možni način. Z delnim Luninim mrkom, prav na silvestrovo.

Darilo s pentljico   Začetek delnega mrka bo 19:52:34
Konec delnega mrka pa ob 20:52:41

Kako nastane delni Lunin mrk si lahko preberete tule: http://bojanambrozic.spaces.live.com/blog/cns!ACD975034630F7FE!7223.entry

Hvala in srečno v novem letu vsem tistim, ki ste me brali, pogledali skozi moj teleskop ali pa se družili z mano in tudi tistim, ki šele boste!
Bojan Ambrožič

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.