Gobarjenje

Pri nas doma je že dolga tradicija nabiranja gob. Večino svoje mladosti sem preživel v bližnjem gozdu, kjer sem vzljubil naravo. Tudi po trikrat na dan sem se znašal med listjem – brskajoč za gobami. Ta prav zdrav hobi je v sebi skrival hudo nevarnost. Klopi! Po nekaterih podatkih jih je v tem koncu Slovenije statistično celo največ okuženih. Klopni meningoincefalitis me je na pragu življenja in smrti držal kar tri tedne. Od te krute izkušnje dalje, katere posledice nosim še danes, sem se zadrževanja v gozdu bal. Svoj pogled sem usmeril navzgor, proti hribom, kjer klopov ni.

Zajeta slika
Jurček ali jesenski goban (Boletus edulis)

Gobe oz. glive, kot bi pravilneje imenovali to gozdno bogastvo, za svoje uspevanje potrebuje veliko vlage.  Večino glive je skrito pod zemljo v prsti v obliki prepleta posebnih niti ali hif. Te so lahko dolge tudi 100 metrov ali več, zakar nekateri smatrajo glive za največje organizme na svetu. Le ob ugodnih pogojih iz hif poženejo veliki plodovniki s trosi, ki jih mi imenujemo “gobe”.  Ravno iz tega razloga užitne gobe največkrat najdemo v parih. Včasih se lahko razrastejo v obliki kroga, kar imenujemo čarovniški krog.Gobe
Čarovniški krog
 §,mm,
Gobe med pripravo in rdeča mušnica (Amaníta muscária)

V zadnjih dneh so bili očitno izpolnjeni vsi pogoji za rast gob. Moji straši so se dnevno vračali z izplenom merjenem v ducatu in več jurčkov. To je tudi mene premamilo da sem se spravil v gozd iskat srečo in gobe. Danes sem v gozdu prebil kar dobrih 5 ur in se vrnil s 45 jesenskimi gobani (ali po domače) jurčki.  Toliko (užitnih) gob baje ni bilo že dolgo. Le še spomini mojih staršev segajo v letu 1986, ko so gobe po Černobilski jedrski nesreči rasle “kot trava”. Včeraj sem denimo med treningom gorskega teka pri hitrosti vzpenjanja 1400 m/h našel orjaški dežnik. Gobe tokrat vsaj niso radioaktivne. Žal pa trenutno ne rastejo rdeče mušnice, ki so tako lepe za fotografski objektiv. Ravno fotkanje je razlog zakaj sem šel nabirat gobe, saj jih ne jem. Prav vsakega jurčka sem slikal! Smeško
n,nm,
Močerad

Ura Pustim vam da uživate v obsežni fotogaleriji res lepih mladih in zdravih gob. V gozdu je res prečudovito! Torej kaj čakate?! Takoj pot pod noge in na svež zrak.
nmbn mnb
Navadna lisička (Cantharéllus cibárius)
m,n,mn
nvvbnvb
Orjaški dežnik (Macrolepióta procéra) in beli dežnik (Macrolepióta próminens)

vbcvbcvbvc
Betičasta prašnica (Lycopérdon perlátum)
vcbccbcv

cbvbcbcv
Ujeti trenutek
vnvcbv
Vražji goban (Bolétus sátanas) in smrekovec oz. jurček
vcbcvbcvbcvbcv
vmbnvbnvbn
Rjavi ježevec (Sárcodon imbricátus)
nbmbnmn
vbnvcnbv

Darilo s pentljico OPOZORILA:

  • NABIRAJTE LE GOBE, KI JIH ZELO DOBRO POZNATE. NEKATERE GOBE VSEBUJEJO ČLOVEKU SMRTNO NEVAREN STRUP.
  • V PRIMERU DA STE ZAUŽILI GOBE IN SO SE VAM ZAČELE POJAVLJATI KAKRŠNEKOLI ZDRAVSTVENE TEŽAVE TAKOJ POIŠČITE ZDRAVNIŠKO POMOČ.
  • GOBE, POTEM KO JIH ODTRGATE, NIKOLI NE ODLAGAJTE V PVC VREČKE. ODLAGAJTE JIH V PLETENE KOŠARE, DA BODO TROSI LAHKO NEMOTENO PADALI NA TLA. NA TA NAČIN OMOGOČATE NADALJNJO RAZMNOŽEVANJE GLIV.

cbvn
Lep gobarski pozdrav

Bojan Ambrožič

One comment

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.