4. Bolle tek okrog Blejskega jezera

Ta vikend so si mi vsi načrti spet podrli. Na sporedu naj bi bil KAM- Karavanški maraton – zamenjava za SAM, ki je po lanski izvedbi propadel. Tek, ki je med gorskimi tekači postal tako priljubljen  da so se ga novi organizatorji znova lotili organizirati, po identični trasi (z nekaj manjšimi spremembami) le z drugim imenom. Vedel sem da bodo organizatorji s še svežimi živci odlično izpeljali prireditev. Vendar sem se odločil da grem s prijatelji raje plezat na Montaž. Že tretji vikend zapored pa je bilo napovedano slabo vreme. Pa ni bila! Šlo je za ene lepših dni v zadnjem času. Jaz sem pa ostal doma. Zato sem se odločil da bom nastopil vsaj na Bolle teku.

Okrog Blejskega jezera tekmovalno nisem tekel že dve leti, kljub temu da vsako leto potekajo kar 4 tekaške prireditve. In na vseh je bila letos odlična udeležba. Na Nočni 10ki je bila omejitev 1000 udeležencev dosežena že mesece pred štartom. Na Poletovem teku se je zbralo 520 tekačev in tekačic. Dobe 3 kroge Polmaratona okrog jezera pa je preteklo 400 udeležencev. Ne, ljudje očitno še vedno nimajo dovolj kroženja okrog jezera! Na današnjem teku se nas je zbralo še nadaljnjih 230 tekačev. Te številke gledam prav s ponosom in si mislim: “Pravi tekaški narod smo postali Slovenci.”

Tekme niso samo dirke, kjer se zgolj odteče in gremo domov, ampak pravi športni prazniki. Vsaj tako je na dobro organiziranih prireditvah. Danes je bil poudarek še na dobrodelnosti, saj se je zbiral denar za otroke hudo poškodovane v (prometnih) nesrečah. Od tod tudi nekoliko višja prijavnina 12 €. V zameno smo pa dobili kvaliteten Odlov dres, majico ter tekaške nogavice.

… Begunjščice …

Organizatorji so na štart povabili kar nekaj zvenečih tekaških imen. Sprehodit se je prišel državni prvak v teku na 10 kilometrov, državni rekorder v maratonu, olimpijec Roman Kejžar. Družbo pa so mu še delali odlični atleti, kot so Tone Kosmač, Tadej Kaluža in Marko Pintar. Moj cilj danes ni preganjati te predobre ravninske tekače, ampak tekmo vzeti kot dober trening za hitrost. Zato pred tekmo nisem počival dva dni kot običajno, ampak normalno treniral gorski tek po progi Teka na Vodiško planino, ki me čaka naslednjo nedeljo.

Posebnost tega teka je da trasa ne poteka po najkrajši progi okrog jezera ampak naredi približno 400 metrov dolg ovinek z Grajskega kopališča do Prešernove vile in nazaj. To se seveda za debelo minuto tudi pozna na času.

… Stola …

Začnem takoj na polno. Pri zgolj 6 kilometrov dolgem ravninskem teku ni veliko za taktizirati. Vsaj občutek težkih nog je hitro izginil. Reprezentančna četica s Kejžarjem na čelu pa se je šele začela spogledovati. Prav nič se jim ni mudilo. Ko so vendarle nekoliko pospešili, sem takoj “odpadel” in se nisem več trudil priključiti.

Priključita pa se mi stari znanec Tomaž Kalan in triatlonec. Bijemo precej izenačeno bitko, ki nam prinese hiter tek in to da ujamemo še enega tekača, ki je poskušal srečo ujeti vodilne. Kljub temu da Tek okrog Blejskega jezera še zdaleč ni taktično tako zanimiv, kot kros ali kot gorski tek, se je pojavljala dilema. Teči po bankini ob robu asfaltne ceste je pomenilo nekaj manj pretečenih metrov, a počasnejšo podlago za tek kot asfalt. “Torej kaj je sedaj hitrejše?” sem se spraševal celotno dirko in ves čas menjaval podlago. Še bolj kot pa podlaga, pa so nam bili ovira turisti, ki se sploh niso hotelu umikati.

… ter Taleža

Triatlonec mi je kilometer pred ciljem ušel, odpor Kalana pa sem uspel vzdržati in zasesti končno absolutno šesto mesto z novim osebnim rekordom 21 min 21 s. Povsem solidno glede na dobro konkurenco

V cilju na Grajskem kopališču pa se je šele pričelo dogajati. Z glasbenimi vložki nas je zabaval kantavtor Tomo Jurak. Tudi vreme se je popravilo. Nisem si mogel kaj in sem se še okopal v jezeru. Prvi stik z vodo je bil pravi šok, saj je voda ohladila moje od teka razgreto telo. Potem pa mi je bilo povsem prijetno in sem  z lahkoto spočil mišice s plavalnim kilometrom.

Tomo Jurak je tudi letos skrbel za dobro razpoloženje
Sledila je dobrodelna dražba predmetov, ki so jih poklonili znani slovenski športniki. Na koncu se je za Društvo za kakovostni razvoj otrok zbralo 4000 €.

Na podelitvi odličij najboljšim so organizatorji poklonili tudi nekaj zelo vrednih praktičnih nagrad, ampak žal v neumnih kategorijah – poročeni in neporočeni tekači. Zmagovalci so dobili Samsungove mobilne telefone, drugovrsčeni očala Bolle, sam kot tretji neporočen, pa sem se moral zadovoljiti z naročnino na revijo Moj mikro. Absolutna zmagovalca teka Roman Kejžar in Neža Mravlje pa sta si prislužila še nove Elanove smuči.

Lep tekaški pozdrav

Bojan Ambrožič

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.