1. astronomsko opazovanje foruma Vesolje.net

Mednarodno leto astronomije je v polnem zagonu. Njegov osnovni namen je popularizacija astronomije. Zato sva z Jakom Steblovnikom organizirala astronomsko opazovanje pri Domu na Kisovcu na Veliki planini. V osnovi je bilo to druženje forumovcev osrednjega slovenskega astronomskega foruma Vesolje.net, ki bo prav v naslednjih tednih praznoval že osmo obletnico delovanja.

Dolgoročna vremenska napoved ni bila prepričljiva. Čez Slovenijo bo v tem času stekla hladna fronta. Kratkoročna prognoza pa napoveduje celo jasno noč. Ob sedmih zvečer nas je pri domu zberih že okrog deset – stara forumovska klapa.

Neučakano buljimo v prtljažnike polne teleskopov in astro opreme. Potem pa ne more več vzdržati in začnemo postavljati opremo. Pravcati podvig je bilo s serijo podaljškov napeljati elektriko od doma pa do opazovališča. Porabili smo okrog 100 metrov raznih podaljškov.

 g

Postavljanje teleskopov

Na koncu se nas zbere ducat z osmimi teleskopi: trije 200 mm newtoni, MAK, 114 mm newton, 150 mm newton, 120 mm refraktor ter binokular 30 x 100.

Skorajda popolnoma oblačno je. Le na najslabšem – svetlobno najbolj uničenem delu neba – je nekaj jasnine. Prvega nizko med smrekami opazimo Jupitra, ki še močno migeta v turbulentni atmosferi. Potem pa se skorajda popolnoma zjasni. Po treningu na Jupitru, se na še ne povsem stemnjenem nebu lotim messierjevih objektov. Najprej M13 kroglasta kopica v Herkulu in pa M 57 – planetarna meglic Obroč. Tudi kroglasto kopico M 71 v Puščici še z lahkoto najdem. Potem pa se zenit spet pooblači. Zamudim priložnost da bi opazil še eno planetarno meglico Ročko (M 27). Le še v Strelcu ostaja nekaj jasnine. Opazujem razsuto zvezdno kopico Divjo račko (M 21) in kroglasto kopico M 22. Skozi oblake pokažem še znameniti zvezdni par Albireio sestavljen iz modre in rdeče zvezde. V slabih pogojih je bilo rokovanje z mojim teleskopom enostavnejše, kot delo z večjimi cevmi.

d

V primerjavi s cevmi …

Po enajsti uri je začel vleči še močan severni veter s katerimi so padle prve dežne kaplje. Prepričan sem bil da je vsega konec in skoraj v begu pospravil teleskop. Srečanje je uspelo. Po nekaj minutah voženj nazaj proti 70 kilometrov oddaljenem domu pa opazim črno zvezdnato nebo. Skorajda ne morem verjeti da sem pospravil prehitro. Res so nekateri opazovali še do tretje ure zjutraj v dobrih pogojih z odličnim siingom. Na nočno vreme se očitno spoznam še preslabo.

ss

Simon Zajc – lastnik foruma Vesolje.net (foto: J. Steblovnik)

Vseeno sem zelo zadovoljen z opazovanjem in predvsem druženjem s forumovci. Želim si da bi srečanje čim prej ponovili. Na koncu pa še zahvala osebju Doma na Kisovcu, ki so nas z veseljem sprejeli.

Lep astronomski pozdrav

Bojan Ambrožič

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.