Ledno plezanje v Mlačci

V okviru alpinistične šole smo se odpravili na praktični del tečaja lednega plezanja. Udeležilo smo se ga trije tečajniki, inštruktor ter nekaj odličnih alpinistov AO Radovljica.

 jhgjgh
Ledno plazališče Mlačca

Potekal je v soteski Mlačca pri Mojstrani. Tu je domačin Pavel Skumavc ustvaril prvo ledno plezališče v Sloveniji tako, da je prek stene napeljal vodo, ki je ustvarila edinstven umeten slap. Na ta način je tu omogočeno varovanje po 100 % varnem načinu “top rope”. Zato je ta slap primeren za začetnike. Profesionalci pa so se le nekaj dni nazaj, na svetovnem prvenstvu v lednem plezanju, pomerili v hitrostnem tekmovanju (rekord 13 sekund! ki mežika ) in težavnostnem tekmovanju.
 n bn
Precej zahtevna drytooling smer ter plezanje po dveh svečah v razkoraku
nmhmhmjhgkmgh
Plezati je mogoče dokler so temperature pod lediščem, da se obdrži led. Ta pa se je po spomladanskih temperaturah in deževju začel zelo hitro topiti. Zato smo izkoristili zadnjo priliko
.
 bnbv
Na vrhu slapu

Ves čas nas je namakal dež. Led pa je bil kljub temu zelo dober. Namreč pri temperaturah krepko pod lediščem led postane krhek in se razbija ter razlamlja ob udarcih cepina. Zato je potrebno precej več moči, da se cepin pravilno zabije. Samo ledno plezanje pa ni nič kaj z močjo varčen špor, ker si ves čas v vertikali, da precejšen del telesne teže nosijo roke.
Poleg plezanja na način top rope smo si tudi ogledali kako zgleda plezanje v pravih slapovih, ter varovanjem z lednimi vijaki in izdelava sistema za spuščanje po vrvi na na način abalakov.
Kljub slabemu vremenu sem imel moči, da sem splezal tri smeri. Čisti užitek! Komaj čakam, da grem špikat prave slapove.
Lep plezalni pozdrav,

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.