Uradno odprtje mednarodnega leta astronomije 2009

Leto 2009 je bilo na 62. seji zasedanja združenih narodov izbrano za mednarodno leto astronomije z namenom počastitev 400 obletnice prvih teleskopskih opazovanj Galilea Galileja in promocije astronomije. Uradno odprtje leta je potekalo 15. in 16. januarjem v Parizu.  27. januarja pa je potekalo še uradno odprtje v Sloveniji, v Grand Hotelu Union v Ljubljani.

Zajeta slika

Dr. Danilo Türk je odprl leto astronomije (foto: J. Steblovnik)

Gostiteljica večera je bila mednarodno znana astronomka doc. dr. Andreja Gomboc. Povabilu se je odzval tudi sam predsednik republike dr. Danilo Türk in uradno odprl mednarodno leto astronomije.

 ,.ččlč

Dr. Massimo Calvani in Prof dr. Tomaž Zwitter med predavanjema

Sledilo je predavanje prof. dr. Massima Calvanija z astronomskega observatorija v Padovi. Profesor je pojasnil pomen Galilejevih odkritij, izboljšanja teleskopa, ki so pomenili začetek obdobja moderne astronomije. Za tem je prof. dr. Andrej Čadež predstavil astronomijo, kot najstarejšo in temeljno znanost naše civilizacije.  Prof dr. Tomaž Zwitter pa je predstavil astronomijo prav na nasprotnem koncu zgodovinskega traku-razvoj astronomije v zadnjem desetletju. Pokazal je kako hiter je njen razvoj, saj so se nekatera pomembna odkritja zgodila le nekaj dni pred tem. Astronomija pa ni le stvar, ki se tiče ozke skupino strokovnjakov, ampak je pomemben del življenja vsakega sodobnega Zemljana, saj si dandanes ne moremo predstavljati življenja npr. brez GPS navigacije, interneta ter televizije. Vse to pa so odkritja in dosežki astronomov.

vvv

Tone Špenko

Za sprostitev vzdušja pa je z dvema baladama poskrbel pevec Zoran Predin. Za konec pa je ljubiteljski astronom Tone Špenko predstavil, da tudi amaterji ne zaostajajo veliko za profesionalnimi astronomi in da so pomemben člen (sploh v tem letu astronomije) ker so oni pogosto stik med astronomijo in vedoželjno množico.

Na koncu so astronomi razpravljali ter se spoznavali ob kozarčku dobre kapljice in odlične postrežbe osebja Grand Hotela Uniona.

 b

Nadobudni astronomi: Bojan Ambrožič, Anja Molnar in Jaka steblovnik (foto: J. Steblovnik)

bnb

Zaključna pogostitev

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.